Izvor: Tanjug/Politika | Nedelja, 08.09.2019.| 19:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Američki John Deere stiže u Srbiju - U planu izgradnja šest distributivnih centara, investicija vredna između 5 i 6 mil EUR

Američka kompanija John Deere, najpoznatiji proizvođač traktora u svetu, stigla je u Sremsku Mitrovicu, gde će u drugoj polovini 2020. godine sagraditi distributivno-prodajni centar i centar za edukaciju, potvrdio je za Politiku Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako je eKapija nedavno i najavila, američki traktori dolaze u našu zemlju posredstvom mađarske kompanije KITE DOO, koja je zvanični zastupnik John Deere traktora i kombajna za Mađarsku i Srbiju.

Šandor Čanji, vlasnik ove mađarske kompanije iz oblasti agrobiznisa, suvlasnik je i OTP banke i Vojvođanske banke, navodi beogradski list.

- Vrednost investicije je između 5 i 6 mil EUR, a oni planiraju da u Srbiji sagrade šest ovakvih distributivnih centara, između ostalog u Bačkoj Topoli, Novom Sadu - rekao je Nedimović i dodao da će se osim traktora proizvoditi i semenska roba, kao i da će sve biti uvezano s kreditnim linijama.

Kako Politika piše, ova američka korporacija, koja se bavi pre svega proizvodnjom poljoprivredne, građevinske i šumarske mehanizacije, sa sedištem u Ilinoisu i godišnjim prihodom od preko 37 mlrd USD, postala je nedavno vlasnik zemljišta u Sremskoj Mitrovici.

Na pitanje da li će američki traktori, koji inače važe za skupe, biti direktna konkurencija traktorima proizvedenim u Srbiji, Nedimović kaže da svaka roba ima svog kupca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.