Izvor: Novosti | Ponedeljak, 05.10.2009.| 08:48

Dom za pse i mačke lutalice - u savremeni azil u Rumi uloženo 16 miliona dinara

Ulaganjem 16 miliona dinara, opština Ruma je izgradila savremeni azil za pse i mačke lutalice. Izgradnja azila bila je nužna - smatra Dragan Kardaš, zamenik predsednika opštine, uz podsećanje da je građanima u poslednje dve godine na ime odštete zbog ujede pasa lutalica iz opštinskog budžeta isplaćeno oko dva miliona dinara.

- Poslednjih godina veoma se povećao broj pasa lutalica, naročito posle vašara koji se održava svakog 3. u mesecu. Mnogi posetioci tada "zaborave" svoje pse koji potom lutaju i, da bi preživeli, napadaju građane kako bi se domogli hrane - objašnjava Goran Vuković, predsednik opštine, povod za izgradnju azila, uz podsećanje: - Ujedno, izgradnjom azila podržavamo evropske standarde zaštite životinja.

Azil za pse i mačke lutalice podseća na luksuzni hotel za životinje, jer, u njemu sve "šljašti". Prostorije gde borave psi i mačke obložene su skupocenim pločica od poda do vrha tavanice. Na sve strane ogledala, a u svakoj prostoriji lavabo s toplom i hladnom vodom. Da životinje u azilu ne bi patile zbog prevelikih vrućina, tokom vrelih letnjih dana obezbeđeni su klima-uređaji. A hladne zimske dana lakše će podneti uz komforno grejanje putem električnih kalorifera. U "carskom" ambijentu servira se hrana po strogo određenim tablicama ishrane u posuđu od rosfraja. Na visokom nivo je i higijena lutalica. Obavezno je kupanje u kupatilima sa kadama uz upotrebu šampona i sapuna. Zimi, dok borave u tim prostorijama, lutalice su smeštene u zasebne boksove napravljene od nerđajućeg metala. Leti su im na raspolaganju drvene kućice "vikendice", smeštene u otvorenom delu azila. O zadravstvenom stanju životinja danonoćno brinu veterinari.

- Možda se nekome učini da azil mnogo košta, da je to bacanje novca. To je samo na "prvi pogled". Jer, treba podsetiti da kroz samu varoš i ostala naselja luta napušteno na stotine pasa koji su potencijalna opasnost za građane - podseća Dragan Kardaš, zamenik predsednika opštine.

Svi da pozavide

Na modernom zdanju azila za pse i mačke, bez preterivanja, Rumi mogu da pozavide mnogi domovi zdravlja i gerontološki centri, kako na uslovima smeštaja tako i brizi.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 05.10.09.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.