NavMenu

NALED: Više od 4.000 taksi, naknada i poreza plaćeno karticama

Izvor: Beta Petak, 06.09.2019. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Građani i privreda su dva meseca od početka takmičenja "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" platili karticama više od 4.000 taksi, naknada i poreza na šalterima u 46 gradova i opština u Srbiji, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Najveći broj bezgotovinski plaćenih poreskih i neporeskih nameta, u odnosu na broj stanovnika, zabeležila je opština Crna Trava, a slede Priboj, Irig, Sombor i Šabac.

U 14 lokalnih samouprava nije obavljeno nijedno plaćanje karticom na šalteru.

Кancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa je početkom jula pokrenula takmičenje gradova i opština "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" pod sloganom "Plati karticom i pobedi".

U takmičenju učestvuje 60 lokalnih samouprava koje su omogućile plaćanje taksi i naknada platnim karticama na POS terminalima instaliranim na šalterima.

- Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi - rekao je direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je dodao da su tokom trajanja takmičenja, za sve one koji se odluče da gradske ili opštinske usluge plate platnom karticom, obezbedene snižene provizije od 45 dinara na uplate do 4.500 dinara, odnosno jedan odsto za uplate veće vrednosti.

- Bezgotovinsko plaćanje je gotovo triput brže u odnosu na upotrebu gotovine i čak 70 odsto građana ističe da koriste kartice zato što im je tako lakše i praktičnije. Međutim, Srbija je još uvek na začelju Evrope po broju POS terminala i na mnogim mestima nije moguće platiti karticom - kazala je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.


Pobednici takmičenja biće izabrani prema broju taksi, naknada i poreza plaćenih karticama na šalterima lokalne samouprave u odnosu na broj stanovnika, u periodu od 1. jula do 31. decembra.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 ЕУР, pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju "U službi građana" u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije, a prvih 10 gradova i opština plaketu "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Takmičenje je jedna od aktivnosti predviđena novim Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije i usmerena je na smanjenje upotrebe gotovine, imajući u vidu da je keš jedan od najvećih generatora nelegalne trgovine i utaje poreza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.