Izvor: eKapija | Petak, 06.09.2019.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu rekonstrukcija parka i pijace u Vrdniku - Radovi kreću početkom 2020. godine, raspisivanje tendera nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije

Sadašnji izgled centra Vrdnika (Foto: Opština Irig)
Opština Irig započela je projekat izrade Plana detaljne regulacije centra naselja Vrdnik, u koji će biti uloženo 2 miliona dinara. Kako je rečeno za eKapiju, polovinu sredstava obezbediće opština, a drugu polovinu Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

- Projekat podrazumeva rekonstrukciju parka i pijace u Vrdniku, kao i mostića koji ih spaja. Ovo je značajan infrastrukturni projekat kako za naselje Vrdnik, tako i za Evropsku prestonicu kulture, s obzirom na to da je planirano uređenje koji će ovaj prostor u potpunosti revitalizovati i pretvoriti u tzv. "open space" - galerijski i izvođački prostor (pozornica na otvorenom, park skulptura, itd.) - rekla je za naš portal Bojana Drinić iz opštine Irig.

Kako je istakla, ovaj projekat predstavlja temelj razvitka kulture u opštini Irig 2019-2021. godine kada će zajedno sa Novim Sadom, Beočinom i Sremskim Karlovcima poneti titulu prestonice kulture.

Sadašnji izgled centra Vrdnika (Foto: Opština Irig)
- Nakon dužeg vremenskog perioda centru Vrdnika vratiće se stari sjaj. Kao što je poznato, opština Irig ima veoma bogatu istoriju, a ono što je izdvaja, posebno Vrdnik, jeste 13 različitih nacija koje tu žive. Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, pristupiće se početku radova, koji se predviđaju za početak 2020. godine. Raspisivanje tendera za izvođače radova takođe zavisi od projektno-tehničke dokumentacije - rekla je Drinić.

Inače, uređenje centra naselja Vrdnik deo je i projekta "Buđenje Fruške gore".

- To je projekat Pokrajinske vlade i Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" koji ima za cilj da unapredi kulturne tačke na Fruškoj gori, tako što će kapitalnim infrastrukturnim projektima do 2021. godine godine brojne lokalitete i manifestacije učiniti vidljivijim, dostupnijim i privlačnijim. U sklopu ovog projekta u Irigu je rekonstruisana rodna kuća velikog dramaturga srpske književnosti, Irižanina po poreklu, Borislava Mihajlovića Mihiza, koja je svečano otvorena u martu ove godine - rekla je Bojana Drinić za naš portal.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.