Izvor: eKapija | Petak, 06.09.2019.| 10:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počele pripreme za izgradnja pristana na Begeju u Zrenjaninu - Vrednost radova 600.000 EUR

(Foto: Grad Zrenjanin)
Izgradnja pristana na Begeju u Zrenjaninu počela je uklanjanjem trske na lokaciji između mosta u Zmaj Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta u naselju Berbersko. Ovaj posao predstavlja deo projekta prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.

Prva faza realizacije ovog projekta izvodi se sa dva plovna bagera i baržom, koja izvađeni materijal transportuje nizvodno i odlaže kod Mužljanskog mosta.

Vrednost radova na uređenju Begeja i izgradnji pristana iznosi 600.000 EUR i deo je projekta "BEGA - Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju", ukupne vrednosti oko 14 mil EUR, navodi se na sajtu Grada Zrenjanina.

U Srbiji se realizacija projekta odnosi na revitalizaciju kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara.

Projekat revitalizacije kanala Begej podrazumeva sanaciju hidrotehničkih objekata - prevodnica (šlajzova) u Kleku i Srpskom Itebeju i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Takođe, obuhvata i izgradnju marine - pristana u širem centru Zrenjanina, izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti.

Radovi su započeti 2017. godine, a završetak je planiran za 2021. godinu.

- Rok za izgradnju pristana je četiri meseca. Biće omogućen pristup obali turističkim brodićima, čiji će putnici moći da se bezbedno iskrcaju na uređenu levu obalu reke i u roku od desetak minuta stazom prošetaju do centra grada. Takođe, biće to i polazna tačka za turtističku plovidbu ka Carskoj bari, Kleku ili ka ušću Begeja u Tisu i doneće, svakako, nove mogućnosti za razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i srednjem Banatu - rekao je koordinator realizacije ovog projekta, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

U sklopu aktivnosti organizovana je i ekološka akcija presađivanja drvoreda, čime je strma obala Begeja na tom potezu pripremljena za dalje radove i prilaz pristanu, jer će se na njoj graditi betonski bedem za privezivanje čamaca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.