Izvor: Dnevnik | Petak, 06.09.2019.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Energetska zajednica EU osporava projekat priključenja Srbije na Turski tok - "I dalje nema konkurencije"

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Energetska zajednica, regulatorno telo Evropske unije, izrazila je žaljenje zbog toga što sa srpskom stranom nije napravljen pomak u ključnim pitanjima koja se odnose na projekat izgradnje novog gasovoda, kojim bi Srbija trebalo da se priključi na Turski tok.

Ta pitanja odnose se, pre svega, na omogućavanje konkurencije na novom gasovodu i restrukturiranje javnog preduzeća Srbijagas koje drži monopolistički položaj na tržištu gasa u Srbiji, javlja Radio slobodna Evropa.

- Nažalost, nije bilo pomaka. Poslednji sastanak sa zvaničnicima Srbije i Srbijagasa održan je u Beogradu u aprilu 2019. - rekao je za RSE Predrag Grujičić, šef Sektora za gas pri Sekretarijatu Energetske zajednice, prenosi Fonet.

Prema njegovim rečima, razmotreno je pitanje neusklađenosti sektora gasa u Srbiji sa pravnom tekovinom Energetske zajednice i napravljen je sveobuhvatni akcioni plan kako da se reši pitanje razdvajanja delatnosti (transporta i distribucije gasa) Srbijagasa.

Nažalost, ni taj plan se nije realizovao, rekao je Grujičić. Nakon što su pojedini mediji u Srbiji i Bugarskoj preneli vest da je premijer Bugarske Bojko Borisov za 5. septembar najavio potpisivanje ugovora o izgradnji gasovoda od Turske, preko Bugarske, Srbije i Austrije, RSE je pitanja u vezi sa tim ko su potpisnici ugovora, na šta se ugovori odnose i gde će se potpisivanje održati, poslao Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije i direktoru javnog preduzeća Srbijagasa, ali odgovor nisu dobili.

O tom događaju nisu obavešteni ni u Energetskoj zajednici. Kada je reč o tržištu gasa u Srbiji, Energetska zajednica je godinama unazad upozoravala na monopolistički polžaj Srbijagasa i Gazproma i na zavisnost Srbije od ruskog gasa, imajući u vidu činjenicu da Srbija gas uvozi isključivo iz Rusije, što pokazuju podaci Agencije za energetiku Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.