Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.09.2019.| 16:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

53. Bitef biće održan od 17. do 26. septembra - Organizovao 34 izvođenja 12 predstava glavnog programa

Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Bitef, jedan od vodećih evropskih pozorišnih festivala, održaće se u Beogradu po 53. put od 17. do 26. septembra. U okviru glavnog programa publika će moći da pogleda predstave iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Brazila i Nigerije.

U želji da festival učini što dostupnijim publici, Bitef je organizovao čak 34 izvođenja 12 predstava glavnog programa i brojne prateće programe i aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Prateći program 53. Bitefa će ove godine sadržati različite tradicionalne i nove programske celine u okviru kojih će se realizovati pozorišne predstave, stručne tribine, promocije knjiga, koncerti, tematski razgovori i radionice.

Filozofski teatar u goste dovodi nemačkog pisca Normana Olera, autora svetskog bestselera o Trećem rajhu i narkoticima. Razgovor koji će Norman Oler i Srećko Horvat voditi fokusiraće se na sudbinu zajednice od fašizma do antifašizma, prateći rad ovog intrigantnog pisca, koji je detaljno istražio šokantnu vezu između nacizma i narkotika.

Filozofski teatar je na programu 19. septembra u 16 sati, u Bitef teatru. Ulaznice za ovaj događaj će se prodavati po ceni od 300 dinara.

Karte možete kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama, kao i onlajn.

Obogaćujući program muzičkim događajima, Bitef 22. septembra u klubu Drugstore u Beogradu organizuje koncert pod nazivom B Matinée. Radi se o nastupu gudačkog ansambla No Borders Orchestra obogaćenom udaraljkama i elektronikom.

Ovaj projekat objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu. Na programu će biti nova dela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zimberija iz Prištine, Davora Branimira Vincea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Posle koncerta će se organizovati razgovor sa autorima, nakon čega sledi žurka u okviru tradicionalnog festivalsko programa druženja i zabave After Ten. Ulaz na događaj, čiji je kapacitet hiljadu gledalaca, je slobodan.

Paralelno sa predstavama glavnog programa koje će se odvijati u Luci Beograd, na ovoj lokaciji će se, u organizaciji Bitefa i Cirkusfere, održati i sedmo po redu izdanje festivala savremenog cirkusa Cirkobalkana. Tokom devet dana programa će biti prikazano sedam predstava, tri masterklasa za profesionalno usavršavanje, prezentacije, koncerti, performansi i okrugli stolovi. Program je osmišljen tako da prikaže trenutnu različitost cirkuskog promišljanja umetnika iz regiona, ali i šire evropske cirkuske scene.

U želji da doprinese podizanju svesti svojih sugrađana o važnosti očuvanja životne sredine kroz prepoznavanje i suočavanje sa vlastitim smećem, Bitef će ove godine organizovati i veliku akciju sakupljanja otpada. U akciji će učestvovati članovi Bitef tima, poznate ličnosti i svi zainteresovani građani. Počev od 6. septembra, na Trgu Nikole Pašića će stajati kontejner u bojama ovogodišnjeg Bitefa u koji će svi građani moći da odlažu karton i plastiku.

Sav prikupljeni otpad će biti iskorišćen u svrhe izvođenja predstave glavnog programa brazilske koreografkinje Lusijane Lare "O mesu i betonu", koja se, zahvaljujući svom umetničkom izrazu, prisustvu golih tela na sceni, izrazitoj izvođačkoj energiji i kritičkom promišljanju stvarnosti, slobodno može nazvati "najbitefovskijim" događajem 53. Bitefa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.