Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.09.2019.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zbog hiperprodukcije stranih filmova u Srbiji nedostaju pomoćnici reditelja, kostimografi, šminkeri... - Prekvalifikacija radne snage može biti rešenje

Ilustracija (Foto: chevu/shutterstock.com)
Domaća kinematografija zabeležila je znatan razvoj u proteklih godinu dana, rekao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, a budžet Filmskog centra za 2019. godinu za snimanje filmova je 8 mil EUR.

Matić je istakao da kada je reč o infrastrukturi, radi se, pre svega na digitalizaciji bioskopa širom Srbije.

- Bili smo u situaciji da snimamo filmove koje nemamo gde da prikažemo, jer je 50% bioskopa bilo u Beogradu. U prethodne četiri godine digitalizovano je 47 bioskopa. Očekuje nas i Novi Zakon o kinematografiji, a već je formirana radna grupa - istakao je Matić.

On je dodao da je Filmski centar Srbije u prethodne dve godine podržao 49 projekata iz 18 zemalja, dok je 30 projekata naših autora podržato u drugim zemljama.

Svetske produkcijske kuće sve se ćešće odlučuju da snimaju u Srbiji, a jedan od razloga za to su i podsticaji za strane filmadžije, odnsosnomogućnost vraćanja dela uloženog novca u iznosu od 25% sredstava koja se potroše u Srbiji na zapošljavanje filmskih radnika, korišćenje dobara i usluga (od hotela, transporta, izgradnje scenografije i proizvodnje kostima, različitih rekvizita), kao i usluge postprodukcije.

Ipak, kako navodi Matić, domaća industrija nije bila spremna za hiperprodukciju.

- To je dovelo do porasta cena domaće kinematografije i nedostatka kvalifikovane radne snage. Danas ne možete naći slobodne dobre pomoćnike reditelja, kostimografe, šminkere ili far majstore i to znači da projekti stoje. Nadamo se da će se prekvalifikacijom radne snage taj problem reštiti - zaključio je Matić.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.