NavMenu

Daleki istok Rusije zove naše građevinare i turiste - U Vladivostoku zasad samo srpske jabuke

Izvor: Sputnik Četvrtak, 05.09.2019. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: Sung Shin/Unsplash)
Konstantin Bogdanenko, v. d. zamenika gubernatora Primorskog kraja na Dalekom istoku, pozvao je srpske građevinare i druge kompanije da posluju u ovom regionu, a takođe i srpske turiste da posete ovaj kraj Rusije.

- Bio bih veoma srećan kada bi srpski građevinari i generalno srpske kompanije radile ovde, jer, nažalost, za sada ih nema. Jedino što ovde imamo srpsko jesu srpske jabuke u prodavnicama. Naravno, bilo bi lepo kada bi bilo više predstavnika srpskog biznisa i ljudi, ljubitelja putovanja, jer je Vladivostok delić Evrope u centru Azije i kao takav veoma je zanimljiv - rekao je Bogdanenko za Sputnjik, tokom održavanja Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Kako je dodao, za to je potrebna samo popularizacija mesta i turističkih ruta, posebno u Srbiji i uopšte u Evropi.

Turisti iz Kine, Južne Koreje i Japana u sve većem broju posećuju Vladivostok — "najbliži evropski grad u Aziji", a tome je doprinelo i uvođenje elektronskih viza za građane susednih zemalja.

- Turista iz Evrope je malo, dok turisti iz Azije dolaze u ogromnom broju. Sada je Vladivostok treći grad po turističkom rastu u našoj zemlji. Vodeći gradovi su Moskva i Sankt Peterburg, a zatim sledi Vladivostok. O tom turističkom rastu svedoči i podatak koji govori da, na primer, iz Vladivostoka u Južnu Koreju imamo čak 70 letova nedeljno, a u Kinu imamo 24 leta. S obzirom da su uspostavljene redovne avio-linije, zaista veliki broj ljudi dolazi ovde - rekao je Bogdanenko.

Glavni grad Primorskog kraja i prestonica ruske Pacifičke flote više od tri decenije je imao status "zatvorenog grada", a strancima nije bilo dozvoljeno da ga posećuju sve do 1992. godine, kada je stupio na snagu ukaz o otvaranju Vladivostoka za strance, koji je potpisao prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin.


Vladivostok je poslednja tačka na ruskoj Transsibirskoj železnici. Od Moskve putovanje vozom traje sedam dana, a da bi se iz glavnog grada Rusije železnicom stiglo do prestonice Primorja, potrebno je preći skoro 9.300 kilometara, dva dela sveta (Evropu i Aziju), 14 oblasti, oko 90 gradova i čak sedam vremenskih zona.

Gradske vlasti ističu značaj turizma kao privredne grane, jer veruju da sve investicije počinju sa turizmom. Investitori prvo dolaze da vide grad i ocene situaciju na terenu, pa tek onda donose odluke o ulaganjima, a upravo je privlačenje investicija, kao i jačanje političkih, ekonomskih i kulturnih veza Rusije sa zemaljama Azijsko-pacifickog regiona, jedan od glavnih ciljeva Istočnog ekonomskog foruma.

Peti Istočni ekonomski forum održava se u Vladivostoku od 4. do 6. septembra 2019.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.