Izvor: RTS | Sreda, 04.09.2019.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podzemni prolazi u Beogradu idu pod koncesiju - Ugovor o održavanju sa privatnim partnerima na 25 godina

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Prolazi ispod najprometnijih beogradskih ulica su u funkcionalnom stanju, ali se često posle obilnijih kiša nađu pod vodom. Grad je odlučio da kroz koncesiono ulaganje, odnosno, javno-privatno partnerstvo sredi podzemne prolaze i postavi opremu za upravljanje saobraćajem koju će koristiti grad.

Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj navodi da je predmet koncesije između ostalog i sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza.

- Predmet koncesije podrazumeva finansiranje, nabavku, izgradnju, postavljanje i povezivanje elementa urbane opreme u javnom interesu grada Beograda. Sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza, zamenu postojećih pokretnih stepenica sa ugradnjom novih, održavanje i ugradnju novih liftova za invalide... - objašnjava Rafailović.

Koncesionar će dobiti pravo da u komercijalne svrhe koristi digitalne panoe kao prostor za reklamu. Te ekrane Grad će moći da koristi za emitovanje informacija, koje su važne za Beograđane.

Koncesija se raspisuje na 25 godina, a koncesionar će uložiti sredstva u rekonstrukciju podzemnih prolaza i opremu i platiti gradu koncesionu nadoknadu Rafailović.

- Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 35.249.569 mil EUR. Koncesionar ima obavezu plaćanja koncesione nadoknade u visini 12.481.375 EUR - navodi Rafailović.

Kada bi realizacija celog projekta mogla da počne još nije poznato, ali grad je usvajanjem odluke stvorio mogućnost da Putevi Beograda i Sekretarijat za saobraćaj pokrenu procedure za realizaciju.

Ovom odlukom je predviđeno da po sklapanju ugovora koncesionar ima rok od godinu dana da uradi nekomercijalni deo investicijcije, a pet za komecijalni deo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.