Izvor: eKapija | Sreda, 04.09.2019.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovako će izgledati novi stadion u Leskovcu za 8.244 gledalaca (FOTO)

Budući izgled stadiona
U okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje stadiona u Srbiji gradski stadion koji će biti u skladu sa UEFA Pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi iz 2018. godine biće izgrađen i u Leskovcu, a radovi bi trebalo da počnu u aprilu 2020. godine. Tako bi Leskovac, nekada poznat i kao srpski Mančester, trebalo da dobije stadion koji podseća na prave engleske stadione.

- Bilo je najpre potrebno uraditi Plan detaljne regulacije kompleksa stadiona Dubočica. Plan je rađen paralelno sa izradom idejnog rešenja objekta uz saradnju urbanista iz JP Urbanizam i izgradnja Leskovac sa projektantima angažovanim na izradi idejnog rešenja. Planskim rešenjem stvoreni se uslovi za planski razvoj i unapređenje zone sporta i rekreacije. Plan je usvojen u junu 2019. godine i predstavlja osnov za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole - kaže za eKapiju Novica Nikolić, direktor JP Urbanizam i izgradnja Leskovac.

Pribavljeni su lokacijski uslovi u saradnji sa predstavnicima Kancelarije za javna ulaganja i predstavnikom UNDP-a lokalnih projektanata, a u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.

- Postojeći stadion je nedovoljno opremljen infrastrukturom, a prateći sadržaji su u devastiranom stanju. Stadion nema semafore ni reflektorsko osvetljenje, a kompleks nije adekvatno ograđen. Ispod zapadne tribine se nalaze svlačionice i sanitarni čvorovi za obe ekipe i sudije, koje su u vrlo lošem stanju. Objekti pratećih sadržaja su prizemne spratnosti i lošeg boniteta - kaže Nikolić.

Novi stadion biće minimalnog kapaciteta 8.000 gledalaca, idejnim rešenjem je projektovano 8.244 gledalaca. Teren će biti širok 68 m, a dug 105 m.

- Tribine se postavljaju obodno u odnosu na sportski teren sa sve četiri strane. Zapadna tribina ima tri nivoa. Na prvom nivou ispod tribina su sadržaji vezani za potrebe kluba: nezavisni prilazi autobusom za domaće i gostujuće igrače, svlačionice i sale za zagrevanje, prostorije za sudije i delegate, prostrani hol, centralni ulaz za vip goste i novinare, sala za preskonferencije, sala za prvu pomoć i doping kontrolu, i prostorija za smeštaj opreme za rad stadiona. Na drugom nivou su ulazi na tribine. Na tribine se ulazi kroz sedam prolaza. Na trećem nivou projektovani su prostori za upravu kluba, novinare, TV reportere, TV studio, kontrolna soba, vip kafe. Biće ugrađena i dva lifta - navodi Nikolić.
Budući izgled stadiona
Sa istoka, juga i severa posetioci će kroz kontrolisane ulaze ulaziti u koridor ispod tribina. Duž koridora biće postavljeni punktovi za ketering, prvu pomoć i toaleti. Projektovani su i nezavisni ulazi na tribine za osobe sa posebnim potrebama i to sa sa jugo-istočne i severo-istočne strane.

- Tribine su kompaktne, ravne. U ćoškovima pod uglom od 45 stepeni postavljena su po dva semafora i dva reklamna panela. Funkcionalno osvetljenje stadiona predviđeno je led reflektorima, na četiri stuba koji se nalaze u pravcu dijagonala stadiona. Kompleks će biti ograđen i sa kontrolisanim pristupom – predviđaju se 4 ulaza u kompleks - kaže Nikolić.

Stadion će imati više od 150 mesta za parkiranje.

Za snabdevanje objekta električnom energijom biće izgrađena nova trafo stanica. Predviđa se, takođe, i postavljanje dizel agregata.

Ukupna površina zemljišta pod objektom je preko 8.000 m², spratnost objekta je P+2, a visina 16 m.

Podsetimo, planirana izgradnja novih stadiona i u Zaječaru, Loznici, Vranju, Kraljevu, Subotici, kao i u Novom Sadu.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.