Izvor: eKapija | Sreda, 04.09.2019.| 11:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Multifunkcionalni prostor u Obrenovcu, umesto zgrade Stare opštine, biće završen 2020. godine (FOTO)

(Foto: JP za izgradnju Obrenovca)
Stari gradski objekat u Obrenovcu, koji je davno imao funkciju gradske opštine, biće rekonstruisan, dograđen i prenamenjen u novi multifunkcionalni gradski centar. Projekat je izradilo Javno preduzeće za izgradnju Obrenovca u ime Gradske opštine Obrenovac.

- Objekat je izgrađen početkom 20. veka u duhu arhitekture administrativnih zgrada svog vremena i imao je prvobitnu namenu zadruge. Deo je obrenovačke čaršije, koja je pod režimom zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda kao ambijentalna celina - kaže za eKapiju glavni projektant, diplomirani inženjer arhitekture Snežana Čolović.

Ova zgrada odavno nema svoju izvornu namenu zadruge, a tokom prethodnih decenija nekoliko puta je promenila namenu, kao i izgled. Jedno vreme ovde je bila smeštena opštinska uprava, odakle i naziv Stara opština, a korišćena je i za privremeni smeštaj ugroženih porodica do njihovog raseljavanja.

- Prema arhitektonsko-građevinskom projektu, gabarit objekta zadržava se skoro u potpunosti. Proširuje se osnova prizemlja samo za pristupnu rampu sa dvorišne strane objekta. Planirana je rampa za majke sa kolicima i osobe sa invaliditetom. U skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture zadržava se kompletan volumen objekta i visina slemena. Postojeća spratnost objekta je Po+Pr+Tv. Nakon rekonstrukcije objekta spratnost objekta će biti Po+Pr+Pk. Postojeći tavanski prostor će se rekonstruisati i pretvoriti u koristan prostor potkrovlja uz zadržavanje visine postojećeg nadzitka i visine slemena. Iznad prizemlja će se, umesto konstrukcije od tavanjača i karatavan, izvesti lmt konstrukcija - navodi Čolovićeva.
Novoprojektovani izgled objekta
Novoprojektovani izgled objekta (Foto: Javno preduzeće za izgradnju Obrenovca)

Dodaje da su sa strane ulice Miloša Obrenovića projektovana dva nova ulaza u objekat. Direktno sa ulice u zoni prizemlja pristupa se otvorenom multifunkcionalnom-višenamenskom prostoru, koji će se koristiti kao sala za prijeme, prezentacije, venčanja, izložbeni prostor.

- Multifunkcionalni prostor u prizemlju je stepeništem povezan sa galerijskim prostorom u potkrovlju. Galerija u potkrovlju namenjena je održavanju radionica različitog tipa, prostor namenjen mladima a koristiće se i kao izložbeni prostor - ističe sagovornica.

U dvorišnom delu objekta planirani su prateći sadržaji. U zoni prizemlja projektovani su sanitarni čvorovi za posetioce, manja sala za predavanja i tehničke prostorija u koju će biti smeštena tercijarna podstanica i klima komora. U potkrovlju objekta projektovani su sanitarni čvor za zaposlene, čajna kuhinja i kancelarijski prostori.

Postojeći podrum će se rekonstruisati i dograditi za prostor stepeništa.

Ukupna bruto površina objekta je 528.10 m2, a neto 522.21 m2.


Treća faza radova planirana je za 2020. godinu

Izgradnja se odvija po fazama, koje su uslovljene odobrenim finansijskim sredstvima prema godišnjim programima rada i budžeta GO Obrenovac.

- Prva faza radova podrazumevala je rekonstrukciju podrumskog prostora i izgradnju novih temelja dvorišnog kraka objekta. Druga faza izgradnje, koja je u toku, obuhvata grube građevinske radove, instalaterske radove vodovoda i kanalizacije i ugradnju spoljašnje stolarije. Treća faza planirana je za 2020. godinu i podrazumeva zanatske i instalaterske radove do kompletnog završetka objekta i stavljanja u funkciju, kao i uređenje terena i izgradnju parking prostora - objašnjava Čolovićeva.

Kada je reč o drugoj fazi radova, ističe da je obavezno poštovanje mera tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Između ostalog, to se odnosi na vraćanje izvornog izgleda objekta, kakav je imao na arhivskim fotografijama.
Izgled objekta nekada
Izgled objekta nekada

- Sa ulične fasade uzeti su otisci za izradu kalupa i šablona, na osnovu kojih će se restaurirati i rekonstruisati postojeći dekorativni elementi - kaže Snežana Čolović.

Objekat će se projektom rekonstrukcije uskladiti i sa Pravilnikom o energetskoj efikasnosti objekata, odnosno oko celog objekta će se izvesti novi termički omotač.


Završetak radova očekuje se 2020. godine

Procenjena vrednost radova prema tehničkoj dokumentaciji je oko 70.000.000 dinara. Izvođači radova biraju se kroz javnu nabavku. Tako je radove u prvoj fazi, rekonstrukciju podruma, radila GTR Gradnja kop Sedlari Valjevo. Radovi su izvođeni 2017. godine.

Izvođač radova za drugu fazu radova je konzorcijum izvođača LM Komerc d.o.o. Obrenovac, GTP Imes coop d.o.o. Obrenovac, GP Graditelj NS d.o.o. Obrenovac i Agencija za geodetske radove Premer Savković Lazarevac.

Kompletan završetak radova očekuje se po planu 2020. godine.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Radovi na Staroj opštini u Obrenovcu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE