Izvor: B92 | Sreda, 04.09.2019.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Financial Times: Prerađivačka industrija u Srbiji donosi rekordna strana ulaganja

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Kako prenosi čuveni britanski list Financial Times, prerađivačka industrija u Srbiji donosi rekordna strana ulaganja.

U istraživačkom tekstu koji je objavljen 3. septembra, ovaj medijski gigant naglašava da je Srbija u 2018. godini privukla više grinfild investicija od bilo koje druge zemlje u svetu, u odnosu na bruto nacionalni dohodak.

Obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru, u tekstu FT prenosi istraživanje "fDi Marketa".

Automobilske komponente, hrana i duvan, tekstil i nekretnine bile su vodeći sektori. Zajedno su činili 54% ukupnih inostranih ulaganja.

Naša zemlja privukla je 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

- Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu. Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine - navodi se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

U tekstu oni se osvrću na činjenicu da su zemlje EU od 2005. do 2014. godine bile dominantne u Srbiji. Na njih je otpadalo 72,2% ulaganja u grinfild investicije.

Kako se navodi u tekstu, sada Srbija privlači i investitore izvan Evrope. Oni u tekstu izdvajaju talas kineskih investicija. Kineska strana ulaganja, čija je velika većina u proizvodnji, eksponencijalno su porasla od 2014. godine. Prvih sedam meseci ove godine su uložili više nego u celoj 2018. godini.

Među značajnija kineska ulaganja, oni izdvajaju Železaru u Smederevu. Upravo kupovina Železare izaziva uznemirenost u nekim državama Evropske unije.

Novinari u tekstu se osvrću i na ulaganja kompanija iz SAD i Nemačke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.