Izvor: RTS | Utorak, 03.09.2019.| 17:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lekovi sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom kanabisa mogu da uđu u Srbiju

Kanabis (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da svi lekovi na bazi kanabisa sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom mogu da uđu u Srbiju, ali da za to niko nije tražio dozvolu.

- Lekovi sa precizno utvrđenom koncentracijom kanabisa i danas i juče i sutra mogli su i mogu da uđu u zemlju - rekao je Lončar novinarima nakon obilaska Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Odluku o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, kako je napomenuo, ne donosi Ministarstvo, već struka koja se složila da svaki proizvod koji ima tačno naznačen procenat i tačnu koncentraciju kanabisa može da dobije dozvolu i uđe u zemlju.

- Ali zato se niko nije javio da dobije dozvolu - rekao je Lončar.

Dodao je da upotreba kanabisa u medininske svrhe nije tabu tema za Ministarstvo.

- Ne možemo da dozvolimo da imamo supstance u kojima se ne zna tačna koncentracija kanabisa. Na primer, imamo ulje kome ne znamo tačnu koncetraciju kanabisa, šta će se desiti ako ga neko uzme i dese se poledice, ko će biti kriv - država jer je to dozvolila - rekao je ministar.

Podsetio je da neke zemlje lelagizuju, neke povlače dozvole i da postoje razna mišljenja.

Lončar je potvrdio i da će se raditi na istraživanju zdravlja nacije.

Podsetio je da je Ministarstvo uradilo istraživanja o upotrebi anitbiotika i intrahispitalnim infekcijama. Istraživanja su obavljena kako bi imali tačno definisane podatke dokle se stiglo za vreme mandata, rekao je ministar zdravlja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.