NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Ulažemo 5 mlrd EUR u železnicu

Izvor: eKapija Utorak, 03.09.2019. 12:15
Komentari
Podeli
Zorana Mihajlović (Foto: YouTube/screenshot)Zorana Mihajlović
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost investicija u železničku infrastrukturu oko 5 mlrd EUR i istakla da se putnici vraćaju vozu kao prevoznom sredstvu, a sledeći cilj je da Srbija iskoristi svoj tranzitni položaj za prevoz tereta.

- Pored toga što gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta i rekonstruišemo barsku prugu, ulažemo i u regionalne pruge. U 2018, 2019. i 2020. godini ukupno će biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga - rekla je Mihajlović, navodi se na sajtu ministarstva.

Zahvaljujući urađenim rekonstrukcijama, dodala je ona, vozovi danas od Beograda do Valjeva, od Beograda do Vršca ili od Šapca do Zvornika idu u proseku između 80 i 110 kilometara na sat i na pojedinim linijama ima i do 60% više putnika.

V.d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić rekao je da je plan da se u periodu od 2018. do 2020. rekonstruiše oko 800 kilometara pruga u šta ce biti uloženo oko 330 mil EUR.

Kaže da je prošle revitalizovano 280 kilometara regionalnih pruga, dok će ove godine biti rekonstruisano 270 kilometara i 2020. godine biće obnovljeno 250 kilometara.

- Prugom Šabac-Loznica se ranije išlo od 10 do 30 kilometara na sat, sada 80 na sat, od Lapova do Kragujevca se išlo do 40 kilometara na sat, a od oktobra će se ići 100 kilometara na sat, što znači da će se od Lapova do Kragujevca stizati za manje od pola sata po nižoj ceni nego autobusom - rekao je Jevtić. On je dodao da je važno što se kroz rekonstrukcije povećavaju i kapaciteti pruga za prevoz tereta.

V.d. generalnog direktora preduzeća Srbija voz Jugoslav Jović rekao je da je od 2015. nabavljena 21 elektromotorna garnitura švajcarskih vozova Štadler i 27 ruskih dizel motornih vozova.

- Time smo dopunili vozni park koji nam je nedostajao i sve je to uticalo da imamo veći broj putnika na određenim linijima i da u pružimo mnogo bolju prevoznu uslugu - rekao je Jović.

Najavio je da uskoro kreće modernizacija Tehničko-putničke stanice Zemun i da je obezbeđeno 100 mil EUR za novi kredit EBRD za nabavku do 20 elektromotornih garnitura.

Među najboljim linijama Jović je izdvojio one iz Beograda prema Vršcu, Užicu i Valjevu, dodajući da se broj putnika prema Valjevu povećao za 60%, i da su na toj ruti konkurentni u odnosu na autobuski prevoz i po vremenu i po ceni karte.

- Vršac ima ketering u vozu, što je nova usluga, kao i mobilne terlminale za prodaju karta, što je, takođe, nova usluga, a tu uslugu ćemo proširiti na sva vozna sredstva - istakao je Jović.

V.d. direktor Srbija kargo Dušan Garibović rekao je da je od početka restrukturiranja železničkih preduzeća 2015. godine, Srbija kargo neutrasila dugove koje je nasledilo od jedinstvenog železničkog preduzeća, oko 16 mil EUR, i da sada posluje na otvorenom tržištu, gde ima konkurenciju od sedam prevoznika.

Kaže da je to preduzeće uspelo da remontuje 750 teretnih vagona i smanji broj zakupljenih vagona, ali i da je nabavilo 16 najsavremenijih vektron lokomotiva i zaposlilo 186 mladih mašinovođa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.