Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.09.2019.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Foča i Trebinje dobijaju jedinicu za moždani udar - Lekari u Foči već osposobljeni

(Foto: Triff/shutterstock)
"Dileme u primeni statina u savremenoj kliničkoj praksi - možemo li ih razrešiti" bila je tema okruglog stola koji je održan u Univerzitetskoj bolnici u Foči na susretu neurologa iz Foče, Banjaluke, Prijedora, Doboja i Trebinja. Najavljeno je skoro otvaranje jedinice za moždani udar u Foči i Trebinju, piše portal 058.ba.

Kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti kako u svetu tako i kod nas, zbog čega je potrebno više raditi na prevenciji, pre svega moždanog udara. Većina ovih bolesti uzrokovana je povišenim vrednostima masnoća u krvi koje se smanjuju pomoću statina, lekova koji obaraju nivo holesterola u krvi. Koriste se zadnjih četrdeset godina u kliničkoj praksi i različita su mišljenja o njihovoj primeni.

Načelnica neurologije docent dr Branislava Ćurčić kaže da je potrebno prodiskutovati o tome koja je korist, a koja potencijalna šteta od njihove primene.

- U zadnje vreme postoje različite kontraverze što se tiče korištenja tih lekova u smislu njihove koristi i potencijalne štete za pacijenta te u tom smislu je ovo dobra tema - rekla je dr Ćurčić.

Bolnica u Foči do sada nije imala formiranu jedinicu za moždani udar iako su rađene sve druge dijagnostičke metode. Osnivanjem jedinice za moždani udar značajno bi se smanjila smrtnost bolesnika - naglasila je dr Ćurčić.

- Imamo dobru volju, pomoć od strane Univerzitetske bolnice i Medicinskog fakulteta u Foči a svakako i UKC Banjaluka da ovde u Foči a nadam se i u Trebinju napravimo jedinicu za moždani udar. To bi zanačajno smanjilo smrtnost bolesnika koji su doživeli moždani udar. Procenat smrtnosti pacijenata koji su trombolizirani je 7%, za razliku od bolesnika koji nisu trombolizirani i doseže čak do 35% - rekla je dr Ćurčić.

Saradnja sa neurološkom klinikom UKC u Banjaluci izuzetno je dobra i za fočanske neurologe značajna kada je potrebno pacijente adekvatno zbrinuti. Profesor dr Siniša Miljković predsednik Udruženja neurologa Republike Srpske i načelnik neurološke klinike UKC Banjaluka kaže da su moždani udari najčešća neurološka oboljenja u Srpskoj. Smatra da je potrebno što pre formirati u Foči jedinicu za moždani udar za koju već postoji osposobljen kadar.

- Kao prvi korak bismo naveli potrebu da se neurologija i psihijatrija razdvoje. Nadamo se da će doći do brze rekonstrukcije neurološkog odeljenja. Vidimo da se tu rade dijagnostičke metode koje moraju biti pod krovom neurologije zbog težine samih pacijenata. Nadamo se da će do kraja godine biti formirana jedinice za moždani udar gde bi se primala adekvatna terapija a svi doktori su već obučeni. Bolnica u Foči trenutno je uz Trebinje jedina u RS koja nema jedinicu za moždani udar. To je projekat koji traje već desetak godina i jako smo ponosni što smo tu mrežu napravili u Srpskoj. To se može ostvariti i u Foči sa malo ulaganja. Bio bi to izuzetan pomak i za ovaj deo RS i Foču - rakao je dr Miljković.

U planu projekta modernizacije Univerzitetske bolnice Foča je i opremanje neurološkog odeljenja sa jedinicom za moždani udar, kaže direktor Radmil Marić.

- Ovaj sastanak neurologa mislim da će razriješiti neke dileme koje se tiču lečenja pacijenata sa moždanim udarom, odnosno prevencije moždanog udara. Mi kao bolnica moramo da im omogućimo sve uslove, dijagnostičke i terapijske, za jedno kvalitetno lečenje naših pacijenata - rekao je direktor Marić.

Radovi na rekonstrukciji bolnice teku po planu. Poliklinički deo se građevinski dovršava, a u nerednih nekoliko nedelja montiraće se novi skener, izvršiti nabavka opreme i sanitetskih vozila, kaže direktor Univerzitetske bolnice Foča, dr Radmil Marić, a prenosi portal 058.ba.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.