NavMenu

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici preopterećen, u toku izgradnja nove sale

Izvor: Danas Ponedeljak, 02.09.2019. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica godišnje se uradi više od 10.000 operacija, što premašuje njene kapacitete. Operacije se zbog toga rade u dvanaestočasovnom programu, a na neke se čeka i duže od pola godine. Na Institutu, zato, grade još jednu operacionu salu.

Redakciji lista Danas nedavno je stiglo pismo čitateljke u kojem ona, obraćajući se doktoru Nemanji Slavkoviću, navodi da je njenom jedanaestogodišnjem detetu, nakon pripreme za operaciju u ovoj ustanovi, a pred ulazak u salu, operacija otkazana jer je anesteziologu radno vreme prošlo i nije želeo da na poslu ostane prekovremeno.

Ovo se dogodilo u 19.40, 20 minuta pre početka operacije, a pacijentkinja je, prema rečima njene majke, u sobu vraćena oko 21.30.

- Dete tog dana ništa nije jelo, nije uzelo ni kap vode, tog dana temperatura u Beogradu je bila 38 stepeni - navela je ona u pismu doktoru.

"Vrhunac licemerstva", istakla je, bila je otpusna lista na kojoj su naveli da je pacijentkinja puštena kući iz porodičnih razloga.

Kako je za Danas rečeno iz IOHB Banjica, u 19.40 procenjeno je da se operacija ne može izvesti do kraja radnog vremena, "pa čak ni uz razumno produženje, već bi ono bilo znatno premašeno".

Pacijentkinja je iz bolnice puštena sutradan, uprkos insistiranju roditelja da izađe isto veče, budući da u 21 sat administrativne službe bolnice ne rade, a sa roditeljima je utvrđen novi termin za operaciju.

- U opterećenom sistemu kao što je naš, ovakve situacije se, nažalost, povremeno dešavaju, jer nije moguće predvideti tačnu satnicu celodnevnog dvanaestočasovnog operativnog programa - piše u odgovoru ove ustanove.

U ovoj, jednoj od najopterećenih ustanova u zemlji, radi se pet dana u nedelji, više od 12 časova dnevno, a po potrebi i vikendom. Budući da se u njoj leče pacijenti svih starosnih grupa, uključujući i decu, dešava se da i operacije maloletnih pacijenata budu ostavljene za popodnevne časove. Postoje i pacijenti koji su pregledani krajem 2018. godine i još uvek čekaju na operaciju.


Pri određivanju termina u ovom slučaju, navedeno je u odgovoru Banjice, u obzir je uzeto da pacijentkinja pohađa školu, te je napravljen izuzetak da ne bi propustila početak školske godine.

- Jedna smo od veoma retkih ustanova u kojima sve raspoložive operacione sale rade u dve smene tokom svih radnih dana u nedelji upravo kako bismo izlečili što veći broj pacijenata. Uprkos tome, pritisak pacijenata se ne smanjuje i svake godine se susrećemo sa sve većim brojem zainteresovanih za lečenje - naveli su u ovoj ustanovi.

Iz ovog razloga u toku izgradnja još jedne operacione sale u okviru dnevne bolnice koja bi se koristila za ovakve intervencije u prepodnevnim terminima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.