NavMenu

Niče ekološko-istraživački centar u NP Sutjeska - Buduće mesto za naučnike i studente iz regiona

Izvor: Glas Srpske Ponedeljak, 02.09.2019. 13:55
Komentari
Podeli
NP SutjeskaNP Sutjeska
U Nacionalnom parku Sutjeska u toku je izgradnja prvog ekološko-istraživačkog centra koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije, poljoprivrede sa područja Balkana i celog sveta.

Projekat, koji je deo prekogranične saradnje BiH i Srbije, sprovode NP Sutjeska, Šumarski fakultet iz Beograda i Srbijašume. Vrednost projekta je oko milion maraka, od čega 85% obezbeđuje EU, a 15% NP Sutjeska.

Za potrebe istraživačkog centra rekonstruiše se jedan od postojećih objekata u Nacionalnom parku Sutjeska. Posao bi trebalo da bude završen naredne godine, a centar će biti savremeno opremljen i na usluzi naučnim radnicima.

- Centar je zamišljen kao objekat sa tri sprata, u prizemlju će biti laboratorije, dok su druga dva sprata namenjena za sobe, apartmane i druge prostorije za studente i profesore, odnosno istraživače i naučne radnike. Biće jedinstven po svojoj tematici i ideji, a sama blizina prašume Perućice i ostalih prirodnih lepota koje samo ovo područje ima, bila je najbolja referenca da bismo dobili ovaj projekat - pojasnio je direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović.


Pavlović je naglasio da će ekološko-istraživački centar pružati odlične uslove za naučno-istraživački rad šumarskim fakultetima iz regiona, za terenski rad naučnoobrazovnim ustanovama, ali i druge vidove okupljanja u svrhu edukacije, promocije i naučnih istraživanja.

- Nama dolaze naučni radnici sa svih kontinenata i to je intenzivirano u poslednje vreme, tako da će ovaj centar biti posebno mesto za sve naučne radnike i sa posebnom pažnjom ga i gradimo - istakao je Pavlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.