Izvor: Indikator | Ponedeljak, 02.09.2019.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Decenija od uvođenja LED sijalica - Koliko su domaćinstva u EU uštedela?

(Foto: Rasstock/shutterstock.com)
U deceniji nakon pokretanja pravila EU o energetski efikasnoj rasveti, prosečno evropsko domaćinstvo uštedelo je do 1.330 eura - što je ekvivalent kombinovanoj ceni veš-mašine, frižidera i mašina za pranje suđa srednje klase.

Podatak dolazi iz nove studije koju su naručili ANEC, Evropski potrošački glas u standardizaciji i BEUC, Evropska organizacija potrošača.

Zahvaljujući EUEcodesign regulaciji za osvetljenje, neefikasne sijalice sa žarnom niti i halogene sijalice postepeno su ukinute od 1. septembra 2009. godine, utirući put efikasnijim LED lampicama.

Prema španskom udruženju potrošača OCU, LED diode su do 10 puta efikasnije od sijalica sa žarnom niti. ANEC i BEUC dugo su tražili postepeno ukidanje sijalica sa žarnom niti, za koje je dokazano da štete potrošačkom džepu i okolini.

Uzastopne zabrane povećale su prodaju LED-ova i potrošačima uštedele novac. Britanska potrošačka grupa Which? tvrdi da, u odnosu na halogene sijalice, LED diode traju mnogo duže i jeftinije su.

Monique Goyens, generalna direktorka BEUC-a, prokomentarisala je:

- Svi se slažu da energetski efikasne sijalice pomažu potrošačima da uštede novac. Sada znamo koliko. Dobra je vest da su naše sijalice potrebne kako bismo pomogli potrošačima da uštede lepu svotu novca. S padom cena energetski efikasnih LED dioda, ozelenjivanje definitivno pomaže potrošačima da uštede.

Stephen Russell, generalni sekretar ANEC-a, rekao je:

- Ne samo da LED-ovi postaju energetski efikasniji, već se i njihov kvalitet s vremenom poboljšava. Na primer, obostrano prikazivanje boje i osvetljenost se poboljšavaju. Svetla su postala lepša za oko i manje zabrinjavajuća za ljude sklone migrenama, zahvaljujući smanjenom treperenju.

BEUC deluje kao krovna grupa u Briselu za svoje članove i njegov glavni zadatak je predstavljati ih na evropskom nivou i braniti interese svih potrošača Evrope. BEUC istražuje odluke EU i razvoj koji bi mogao da utiče na potrošače, s posebnim naglaskom na pet područja koja su članice identifikovale kao prioritetna: finansijske usluge, hrana, digitalna prava, prava potrošača i izvođenje i održivost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.