Izvor: Večernje novosti | Ponedeljak, 02.09.2019.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja 2019. realizacija većih projekta u Ćupriji - Rekonstrukcija bolnice i vodovodne mreže, gradnja toplane i novog mosta

(Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Javno preduzeće Putevi Srbije će nastaviti lane započetu rekonstrukciju regionalnog puta od Ćuprije do manastira Ravanica, a ta investicija vredna je oko 2 mil EUR. Na redu je faza od ulaza u Senje do manastira, a biće izgrađena i dva parkinga, kao i pešačka staza.

Najavljujući predstojeću investiciju, predsedik opštine Ninoslav Erić podseća i na to da samo sa Kancelarijom za upravljanja javnim ulaganjima realizuju četiri projekta.

- Odobrena su nam sredstva za rekonstrukciju Opšte bolnice, obnavljamo kompletnu vodovodnu mrežu u gradu, a izgradićemo i toplanu za Bolnicu, i za ostale javne institucije. Četvrti projekat se tiče regulisanja vodotoka drugog reda, s obzirom na to da Ćuprija ima Ludi potok, koji nam pričinjava nemale probleme. Mi smo jedna od deset opština u Srbiji koja je dobila sredstva da reši taj problem, a u pitanju je čak milion evra - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Ćupriji i prenosi da su svi pomenuti poslovi u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije, pa će realizacija nekih od njih biti započeta do kraja ove godine.

Jedan od najvećih i najvažnijih projekata je i izgradnja novog mosta na Moravi, što će značiti i izmeštanje saobraćaja iz centra grada. Planski dokument je usvojen i ugovorena je izrada projektno--tehničke dokumentacije, a Opština će sa Vojskom rešiti imovinske odnose na zemljištu kojim će se protezati pomenuta saobraćajnica.

- Novi most će "nići" pored Garnizona i ušća Ravanice, dok će se stari prelaz koristiti samo kao pešački i biće svojevrsni simbol prethodnog vremena. Naime, reč je o građevini iz Prvog svetskog rata, čija bi rekonstrukcija koštala više od izgradnje novog mosta, pa smo odlučili da ga sačuvamo u ovakvom stanju, ali da sopstvenim sredstvima obnovimo rasvetu na njemu - najavljuje Erić i podseća na to da će Ministarstvo privrede finansirati izgradnju trotoara u Ulici kneza Miloša, a Ministarstvo energetike rekonstruisati ovdašnju Gimnaziju i OMŠ Dušan Skovran.

Kad Fond PIO započne rekonstrukciju svoje zgrade u centru Ćuprije, iz lokalnog budžeta će biti renovirana i zgrada nekadašnje "Modne kuće", koja je sada opštinsko vlasništvo, pa će centar Ćuprije dobiti potnuno novi, savremeniji izgled.


Spomenik

Za spomenik knezu Lazaru kod auto-puta u toku je izgradnja postamenta, a raspisana je i javna nabavka za izradu bronzane skulpture. Novo obeležje će biti slično postojećem u Kosovskoj Mitrovici i jedno od najvećih u Srbiji, a predsednik Erić svečano otkrivanje ove opštinske investicije najavljuje do narednog Vidovdana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.