Izvor: Nedeljnik | Ponedeljak, 02.09.2019.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Naučno o snovima - Zbog čega su nam košmari prijatelji

(Foto: shutterstock.com/Ditty_about_summer)
Sanjamo li samo ono što nam se događa, ono čega se bojimo ili ono što priželjkujemo?

Doc. dr Olivera Žižović, koja vodi beogradski Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova "Dr Ivan Nastović" objašnjava za Nedeljnik da su snovi, zapravo, "rendgenski snimci", ali i govori zbog čega su čak i košmari nekad naši najbolji prijatelji.


Šta sanjamo

Postoje snovi koje možemo svrstati u takozvane "ostatke dana", ali iskustvo pokazuje da i u tom slučaju nesvesno neretko izvrši neku izmenu ili dopunu, odnosno u određenom segmentu odstupi od onoga što se u realnosti dogodilo, a upravo se ta izmena pokaže kao rečita, jer otkrije nešto što je izmaklo svesti, a što je značajno.

Često se dešava da dnevni događaji, odnosno svakodnevne, nevažne situacije budu samo pozajmljene kako bi postale metafora za neki unutrašnji sadržaj i priču o određenom psihološkom procesu koji se odvija unutar nas. Zato možemo reći da zapravo nema beznačajnih snova, što je na osnovu sopstvenog terapeutskog iskustva primjetio još i Sigmund Frojd, otkrivši da je san čak posebno značajan kada se pretvara da je apsurdan i besmislen.


Košmari

Košmarni snovi su posebno važni, jer nam ukazuju da u nama ili izvan nas postoji nešto što je neophodno da promenimo, a pred čime zatvaramo oči. Stoga ih možemo posmatrati kao elektrošokove koji nas bude i govore nam da nešto u nama ili oko nas nije u redu.

Noćne more nam ne dozvoljavaju da se uljuljkamo u pogrešnom funkcionisanju, već nam skreću pažnju na ono u čemu grešimo ili što ne želimo da vidimo, a što nas ugrožava, psihološki, pa čak i egzistencijalno. Kada ih protumačimo i prihvatimo njihovu poruku, one se povlače. U tom smislu su košmari dragoceniji od ostalih snova i možemo ih smatrati našim najboljim prijateljima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.