NavMenu

Naučno o snovima - Zbog čega su nam košmari prijatelji

Izvor: Nedeljnik Ponedeljak, 02.09.2019. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Ditty_about_summer)
Sanjamo li samo ono što nam se događa, ono čega se bojimo ili ono što priželjkujemo?

Doc. dr Olivera Žižović, koja vodi beogradski Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova "Dr Ivan Nastović" objašnjava za Nedeljnik da su snovi, zapravo, "rendgenski snimci", ali i govori zbog čega su čak i košmari nekad naši najbolji prijatelji.


Šta sanjamo

Postoje snovi koje možemo svrstati u takozvane "ostatke dana", ali iskustvo pokazuje da i u tom slučaju nesvesno neretko izvrši neku izmenu ili dopunu, odnosno u određenom segmentu odstupi od onoga što se u realnosti dogodilo, a upravo se ta izmena pokaže kao rečita, jer otkrije nešto što je izmaklo svesti, a što je značajno.

Često se dešava da dnevni događaji, odnosno svakodnevne, nevažne situacije budu samo pozajmljene kako bi postale metafora za neki unutrašnji sadržaj i priču o određenom psihološkom procesu koji se odvija unutar nas. Zato možemo reći da zapravo nema beznačajnih snova, što je na osnovu sopstvenog terapeutskog iskustva primjetio još i Sigmund Frojd, otkrivši da je san čak posebno značajan kada se pretvara da je apsurdan i besmislen.



Košmari

Košmarni snovi su posebno važni, jer nam ukazuju da u nama ili izvan nas postoji nešto što je neophodno da promenimo, a pred čime zatvaramo oči. Stoga ih možemo posmatrati kao elektrošokove koji nas bude i govore nam da nešto u nama ili oko nas nije u redu.

Noćne more nam ne dozvoljavaju da se uljuljkamo u pogrešnom funkcionisanju, već nam skreću pažnju na ono u čemu grešimo ili što ne želimo da vidimo, a što nas ugrožava, psihološki, pa čak i egzistencijalno. Kada ih protumačimo i prihvatimo njihovu poruku, one se povlače. U tom smislu su košmari dragoceniji od ostalih snova i možemo ih smatrati našim najboljim prijateljima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.