Izvor: Tanjug | Nedelja, 01.09.2019.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najmanji kuvar na svetu izložen u Staroj Pazovi do 15. septembra - 100 recepata koji se mogu čitati samo lupom

(Foto: YouTube/screenshot)
Dvodnevna manifestacija "Gastro Srem", četvrta po redu, svečano je otvorena juče (31. avgust 2019.) na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.

- Manifestacija "Gastro Srem", pod sloganom "Srem na moderan način", prilika je da se posetioci upoznaju sa sprecijalitetima od mesa, mleka, ali i da uživaju u degustaciji vina, likera, sokova, rakije, kolača, meda, džemova -rekla je direktorka Turističke organizacije Stare Pazove Dragana Zorić.

U okviru manifestacije, u biblioteci Dositej Obradović u Staroj Pazovi otvorena je izložba "Najstariji kuvari Evrope" na kojoj je izloženo 60 kuvara, među kojima je i prvi srpski kuvar iz 1855.

Izložbu kuvara otvorili su direktorka TO Vojvodine Nataša Pavlović i Zlatko Puntjar, iz čije je privatne kolekcije svih 60 izloženih kuvara, među kojima je i najmani kuvar na svetu iz 1903.

Osim kuvara, izloženo je 70 jelovnika kojiih su pripadali starim srpskim hotelima i restoranima sa početka 20. veka, kao što su Kolarac, Atina, Srem, Grand Hotel, Zlatno burence.

Kako je rekao Puntja, iz jelovnika novosadskog hotela Bela lađa može se videti i "prapočetak marketinga", jer su na njemu uz gastronomsku ponudu bile i brojne reklame.

Svi eksponti čine zbirku Muzeja, koja se nalazi pri hotelu Puntjar, koji je Zlatko Puuntjar otvorio u Zagrebu 2013. godine, a osim 3.500 kuvara iz celog sveta i više od 2.000 jelovnika, sadrži i 1.000 turističkih vodiča i brojne eksponate u vezi sa gastronomijom.

Puntjar je posebno ponosan na najmanji kuvar na svetu, izdat 1903. Beču, koji je predstavio posetiocima izložbe koja će biti otvorena do 15. septembra, a potom se seli u Loznicu.

Taj najmanji kuvar na svetu ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati jedino uz pomoć lupe i mogu stati na vrh viljuške.

- U svetu postoje još tri kuvara takvih dimenzija, dva u Beču i jedan u Pragu - rekao je Puntjar u čijoj kolekciji je i kopija kuvara iz 1581. godine.

Reč je o knjizi glavnog kuvara kneza od Majnca Marksa Runpolta, a zbirku krasi i Leksikon kuhinje i podruma iz 1731. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.