Izvor: Tanjug | Subota, 31.08.2019.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

APR će uskoro kažnjavati one koji stvarne vlasnike ne upišu u registar

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Gotovo 20% privrednih društava u Srbiji nije evidentiralo svoje stvarne vlasnike, a u Agenciji za privredne registre (APR) kažu da će uskoro morati da počne kažnjavanje onih koji ne ispune tu zakonsku obavezu i koji stvarne vlasnike ne upišu u registar.

Iz APR-a su pozvali privredna društva, ali i ustanove, udruženja i zadužbine, koja su po Zakonu o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika obavezna da evidentiraju stvarne vlasnike, da to učine u najkraćem mogućem roku.

- Postupak evidentiranja u potpunosti je elektronski i besplatan, a Centralna evidencija stvarnih vlasnika ustanovljena je krajem prošle godine. Za onog ko pokuša da prikrije stvarnog vlasnika ili u Centralnu evidenciju ne upiše podatke o stvarnom vlasniku, upiše neistinit podatak, promeni ili izbriše istinit podatak o stvarnom vlasniku registrovanog subjekta, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina - napominju iz APR-a.

Neevidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u roku do 15 dana od dana osnivanja ili promene vlasničke strukture smatra se prekršajem za koji su predviđene novčane kazne od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju: privredna društva, društva u likvidaciji, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, strana predstavništva privrednih društava, udruženja, zadužbina i fondacija.

Od svih obveznika evidentiranja, do sada je stvarne vlasnike evidentiralo najviše privrednih subjekata (82%), a najmanje su ovu zakonsku obavezu ispunila udruženja (68,5%).

Zamenik Registratora privrednih subjekata Marija Pajić kaže da se podaci o stvarnim vlasnicima mogu razlikovati od onih pravnih/nominalnih vlasnika upisanih u matične registre, kao što je registar privrednih subjekata, koji takođe vodi APR.

Podaci o stvarnim vlasnicima, pored onih koji su zainteresovani da saznaju ko je stvarni vlasnik nekog, na primer, privrednog društva, upravo su važni svim državnim organima, uključujući Narodnu banku Srbije, kao i svim obveznicima po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

- Svi ti organi vode računa o tome ko je fizičko lice koje suštinski poseduje ili na neki način kontroliše neko privredno društvo ili ustanovu, udruženje, zadužbinu - rekla je Pajićeva i navela da je podatak o stvarnom vlasniku važan, jer se očekuje da će na taj način biti onemogućeno izbegavanje plaćanja poreza ili preduzimanja drugih protivpravnih radnji.

Kada se dođe u situaciju da se ne može utvrditi koje krajnje fizičko lice stoji iza nekog stranog pravnog lica, onda je i registrovan subjekat sam dužan da utvrdi ko je njegov krajnji vlasnik i da Republiku Srbiju na kraju obavesti o tome evidentiranjem tog podatka u Centralnu evidenciju.

Srbija je, navela je Pajićeva, u proteklom periodu morala da preduzme niz mera radi ispunjavanja međunarodnih standarda koji se tiču sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.