NavMenu

Otvoren Trg republike u Beogradu - Startovao Vrabac servis

Izvor: eKapija/Novosti Subota, 31.08.2019. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Svi radovi na Trgu republike su završeni, a ovaj javni prostor od jutros (31. avgust 2019.) u devet sati otvoren je za saobraćaj i pešake. Posao su obavile kompanija Strabag i Direkcija za gradskog građevinsko zemljište grada Beograda.

- Napravljena je prostrana pešačka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem. Tu su i četiri saobraćajne trake, pet pametnih klupa sa besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku, punjačima za prenosive uređaje. Postavljeno je i preko 100 svetiljki na daljinsko upravljanje, čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, kao i parking za bicikle prema uglu sa Vasinom ulicom i šest potapajućih stubića sa kamerama - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenosi Beoinfo.

Istakao je da nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska.

Dodao je da će se trg sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija.

- Posebnom obradom granita na pešačkom delu obeleženo je mesto na kome se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci, pali u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine - rekao je Vesić.

Trg Republike (Foto: Beograd.rs)Trg Republike

Koje ulice će biti puštene za saobraćaj?

Sutra će biti otvoren Topličin venac i rekonstruisani park Vojvode Vuka. Biće puštena za saobraćaj i Karađorđeva ulica, dok će trotoari biti naknadno završeni.

- Svi trolejbusi i autobusi idu do Studentskog trga, imamo zonu usporenog saobraćaja. Radovi se ubrzavaju na potezu Zelenog bulevara, od Ruzveltove pa sve do ulice Despota Stefana Lazarevića. Imaćemo i puštene raskrsnice Takovsku i Despota Stefana Lazarevića u punom profilu. Zamolio bih sugrađane da sutra budu strpljivi i da zaobilaze taj deo Ulice Despota Stefana Lazarevića i raskrsnice sa ulicom Džordža Vašingtona, jer tu imamo potpuno zatvaranje raskrsnice, da bi ona u ponedeljak ujutro mogla da bude u punom profilu puštena u saobraćaj. Od ponedeljka će biti pušten u sobraćaj i deo od Takovske do ulice Stanoja Glavaša i fazno nastavljamo dalje - rekao je gostujući na Studiu B pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Startovao Vrabac servis

Vrabac servis od danas saobraća pešačkom zonom u centru grada. Električna vozila će biti na usluzi od 8 do 22 sata. Postoje četiri vozila, od kojih je jedno prilagođeno osobama sa invaliditetom, a septembar će biti probni period.

- Nova linija javnog prevoza Vrabac servis uvedena je prvenstveno zbog stanovnika centralne gradske zone, ali nju će koristiti i turisti koji posećuju centar grada - rekao je za RTS Mladenović.

Kako pišu Novosti, linija je dugačka 2,5 kilometra i ima osam stajališta: Kulturni centar Beograda, Delijska česma, Studentski trg, Kalemegdan, Konak kneginje Ljubice, Kosančićev venac, Topličin venac, Obiliev venac, Carice Milice, Maršala Birjuzova, preko Kosančićevog venca, ulicom Kralja Petra do Studentskog trga, a onda ulicama Vuka Karadžića i Čika Ljubinom do početnog stajališta.

Električno vozilo Vrabac servis (Foto: Facebook/Goran Vesić)Električno vozilo Vrabac servis

Električna vozila će se puniti na Obilićevom vencu.

Zahvaljujući saradnji sa Filološkim fakultetom, organizovan je poseban kurs engleskog jezika za vozače Gradskog saobraćajnog prevoza, koji će biti za volanom vozila Vrabac servisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.