NavMenu

Srbija otvorena za razvoj franšiznog poslovanja - Prošle godine za 40% povećan broj franšiza

Izvor: Tanjug Petak, 30.08.2019. 16:39
Komentari
Podeli
Tržište Srbije izuzetno je otvoreno za razvoj franšiznog poslovanja, rekla je Marica Vidanović, rukovodilac Centra za Severnu, Centralnu i Južnu Ameriku i Australiju Privredne komore Srbije (PKS).

Istakla je da, zbog veličine tržišta i diverzifikovanja tražnje stanovništva, Srbija predstavlja jedan od vodećih regiona za razvoj, odnosno dolazak i razvijanje postojećih franšiznih sistema.

Iako u Srbiji ne postoji šifra delatnosti za franšizing, PKS je sprovela nezvanično istražvanje ovakvog poslovanja, kojim je utvrđeno da je prošle godine za 40% povećan broj franšiza, a zaključak je da je povećana svest o prednostima i mogućnostima ovakvog delovanja.

- Franšiza daje sigurniji početak u poslovanju, uputstva na koji način to da ostvarite, imate kontinuiranu podršku od davaoca franšize, a kroz franšize se sublimiraju znanje, iskustvo, marketing, uputstva za rad, prepoznatljivost brenda - istakla je Vidanovićeva i dodala da PKS pomaže svim zainteresovanima da ili kupe franšizni brend, ili da od svog posla kreiraju franšizu.

Videnovićeva je istakla da čak 66% evropskih brendova preko franšiza rasprostranjeno i na tržištu SAD, i da je Velika Britanije preko franšiza povećala za 44% rasprostranjenost svojih domaćih brendova u EU.


- Sve velike sile, odnosno trgovinski lanci, ugostiteljski objekti, centri za razvoj veština, pa do salona lepote prepoznaju kakva je snaga u franšizingu i kako je jačati brend kada je u okviru jedne mreže mnogo njih - rekla je ona.

Neke od uspešnih franšiza u Srbiji su Helen Donor ili McDonald's. Podsetimo, prvi restoran franšiznog lanca Surf 'n' Fries, nedavno je otvoren u Beogradu, na Obilićevom vencu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.