NavMenu

Moravski koridor biće prvi "digitalni" auto-put u Srbiji - Gradnja bi mogla da počne krajem septembra

Izvor: Tanjug Nedelja, 01.09.2019. 16:01
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Srbija će izgradnjom Moravskog koridora od Preljine do Pojata dobiti "digitalni" auto-put, sa modernim optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović i najavila da će komercijalni ugovor sa konzorcijumom Bechtel-Enka biti na vladi u narednih petnaestak dana.

- Ukoliko Vlada Srbije zaključkom prihvati komercijalni ugovor, možemo očekivati početak radova najkasnije do kraja septembra u okolini Kruševca - rekla je Mihajlović Tanjugu.

Kaže da se Bechtel obavezao da će u roku od dve i po godine završiti taj auto-put.

Ona je podsetila da je vlada izabrala partnera za izgradnju Moravskog koridora u dužini od 112 kilometara i istakla da će on direktno povezati najmanje pola miliona ljudi koji žive na tom području trasom Čačak-Kraljevo-Vrnjačaka Banja-Trstenik-Kruševac-Stalać-Ćićevac.

Moravski koridor će, takođe, povezati Koridor 10 i auto-put Miloš Veliki.

- Mi ćemo početi razgovore sa strateškim partnerom za zaključivanje komercijalnog ugovora. Očekujemo da u narednih oko 15 dana komercijalni ugovor ugleda svetlost dana na Vladi Srbije. Ne radimo ništa napamet, definisali smo platformu za pregovore koja će se, takođe, naći na Vladi Srbije - rekla je Mihajlović.

Taj auto-put će mnogo više povezati unutrašnjost zemlje nego bilo koji koridor i strateški je važan za razvoj, investicije, otvaranje novih radnih mesta i budućnost Srbije, naglasila je Mihajlović.

Specifičnost tog koridora, kako je rekla, jeste što država prvi put radi auto-put koji sadrži tri projekta i što se prvi put pre početka radova vodilo računa o svemu što može da utiče na razvoj tog dela Srbije.

- Osim gradnje auto-puta, radiće se i potpuna telekomunuikaciona mreža i zato ga zovemo pametni ili digitalni auto-puta na kome će biti primenjena sva svetska iskustva - navodi Mihajlović.

Ministarka dodaje da je veoma značajno za građane tog dela Srbije što će biti regulisan rečni tok Morave i svih njenih pritoka pošto je to plavni deo Srbije.

- Bilo je tih problema i poplava ne samo 2014. godine nego i kasnije i toga više neće biti. Ovo je kompletan projekat - naglasila je Mihajlović.

Auto-put će, dodaje, doneti građanima ne samo više investicija, već i mnogo veću bezbednost saobraćaja. Na pitanje da li će se taj auto-put zvati "Car Lazar", kako su preneli pojedini mediji, Mihajlović je navela da je čula da je to predlog iz Kruševca i da će vlada razmotriti predloge građana i usvojiti ono što oni budu hteli.

Mihajlović ističe da će naše kompanije imati priliku da nauče nove tehnologije koje će biti primenjene na tom autoputu, pošto će se graditi na potpuno drugačiji način.

Zajedno će se graditi auto-put, telekomunikacioni koridor, regulisati reke i drugo i biće izbegnuti svi mogući problemi koji su opterećivali gradnju drugih auto-puteva, na primer, Koridora 10.

- Zato imamo sada jedne od najboljih svetskih kompanija koje će zajedno sa našim kompanijama graditi auto-put - naglasila je Mihajlović.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na auto-putu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo, tako da će svi učesnici imati najave šta se dešava na putu, na primer, da li ima zastoja i potrebe da se preusmeri saobraćaj.

Konzorcijum Bechtel-Enka jedini je dostavio ponudu na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora.

Budući auto-put, čija je dužina 112 kilometara, a širina 30 metara, imaće ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 denivelisanih raskrsnica - petlji.

Inače, Ministarstvo građevine je u oktobru 2018. potpisalo sa američko-turskim konzorcijumom Bechtel-Enka memorandum o razumevanju za izgradnju Moravskog koridora, a vrednost radova je procenjuje na oko 800 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.