Izvor: Capital | Nedelja, 01.09.2019.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Konačni sporazum o auto-putu Beograd-Sarajevo BiH će završiti u septembru

Ilustracija
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)
Konačna verzija sporazuma o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo trebalo bi da bude završena u septembru, a potpisana najkasnije za dva-tri meseca.

Zamenik resornog ministra u Savetu ministara BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić je istakao da je BiH već od Srbije dobila nacrt tog sporazuma i on nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na auto-putu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske.

- To je spojna tačka između dve zemlje, što mora biti definisano sporazumom. U sporazumu treba da budu definisani i detalji o graničnom prelazu – da li će biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je predlog da se sastanak održi u septembru u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usaglašen na toj jednoj sednici, jer u predlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno - rekao je Dalipagić.

Prema njegovim rečima, Predsedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo komunikacija i transporta da realizuje dogovor o usaglašavanju ovog sporazuma.

- Na osnovu toga u BiH je formirana radna grupa i poslato pismo ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorani Mihajlović u kojem je obaveštena da je BiH formirala radnu grupu koja će u septembru sa istom takvom radnom grupom iz Srbije usaglašavati sporazum - istakao je Dalipagić.

Podsetivši da je trasa auto-puta Beograd-Sarajevo usaglašena, što je memorandumom potvrdio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Dalipagić navodi da je preostalo ono najvažnije – da se od Turske dobije odgovor na pitanje o načinu finansiranja, da li će to biti kreditna sredstva Turske ili neke banke, jer sumnja da Turska može da da tolika grant sredstva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da nakon usvajanja Prostornog plana Bijeljine, koji je jedan od preduslova za sprovođenje daljih aktivnosti na izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, sledi usvajanje plana parcelacije zemljišta i izrada planske dokumentacije, a sve kako bi izgradnja auto-puta počela što pre.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je nakon sastanka sa predstavnicima turske kompanije Tasyapi da pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači počinju do kraja sedmice, te da time kreće gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, na deonici od Kuzmina do Sremske Rače.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo BiH će biti povezana sa Koridorima 10 i 11 u Srbiji, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege. Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom 5 koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.