Izvor: biznis.ba | Petak, 30.08.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kozmetika sa Nišićke visoravni - Firma Halilović sprema modernizaciju u preradi lekovitog bilja

Ilustracija (Foto: Chamille White/shutterstock.com)
Firma Halilović jedna je od učesnica Sajma šljive u Gradačcu gde predstavljaju svoje proizvode i rade na uspostavi novih partnerstava.

Anela Halilović i Hajrida Bešlija zaposlene su ove kompanije koja se bavi organskom proizvodnjom i preradom lekovitog i aromatičnog bilja. Dok Anela radi kao rukovodilac prodaje i marketinga, Hajrida je fokusirana na rad sa dobavljačima i kooperantima, te kupcima-partnerima kompanije.

– Kompanija je osnovana 1983. godine kao porodična firma. Fokus kompanije je organska proizvodnja lekovitog i aromatičnog bilja, eterična ulja, proizvodnja povrća i žitarica. Dakle, obim našeg posla je širok, te nastojimo da svakom ponudimo nešto posebno na tržištu. Naši proizvode izvozimo širom zemalja zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Proizvodnja se obavlja u blizini Sarajeva na lokalitetu Nišićke visoravni na plantažama površine oko 150 hektara – pojašnjava Anela Halilović.

Bešlija je dodala da je njihova misija da ponude kupcima kvalitetne i po zdravlje potpuno sigurne proizvode, poštujući pravila i principe organske proizvodnje.

Anela i Hajrida su primeri uspešnog uključivanja žena u agrobiznis, a to je poznato i Mejri Halilović, koja sa mužem Sakibom razvija porodični posao, oslanjajući se na mlade snage i uključivanje obrazovanih kadrova koji donose inovacije i trgovinu.

U narednom periodu prioritet kompanije je modernizacija proizvodnije i povećanje proizvodnih kapaciteta.

- Trenutno radimo na implementaciji projekta u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II koji se upravo odnosi na modernizaciju proizvodnje. Ključni proizvodi su nam eterična ulja, čajevi, te proizvodi za naše prirodne, ručno rađene linije kozmetika, poput krema i sapuna. Ono po čemu se izdvajamo jeste širok asortiman proizvoda, sva proizvodnja je u skladu sa organskim principima, te za isto posedujemo organski certifikat - navela je Mejra Halilović.

Halilovići su ohrabrili druge poduzetnike i poduzetnice da nastave da rade i razvijaju svoj posao.

– Naša poruka bi bila da istraju u ostvarivanju svojih ciljeva, uprkos problemima i nedaćama sa kojima se svakodnevno susreću. Takođe, želeli bi da podignemo svest o uzgoju zdrave hrane i očuvanju okoline među poljoprivrednim proizvođačima – zaključila je direktorka Halilović, saopšteno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.