Izvor: eKapija | Petak, 30.08.2019.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bijeljina usvojila prostorni plan za narednih 20 godina - Gradnja autoputa kroz Semberiju može da počne

Bijeljina
Bijeljina
Jednoglasno i bez političkih podela, na 31. sednici gradskog parlamenta održanoj u sredu, 28. avgusta, usvojen je Prostorni plan Grada Bijeljina, strateški dokument koji u narednih 20 godina određuje dugoročne ciljeve i mere prostornog razvoja, a kojim se, između ostalog, definiše i konačna trasa budućeg auto-puta kroz Semberiju.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da su prilikom izrade i usvajanja Prostornog plana sve zakonske procedure sprovedene.

- Drago mi je da je prostorni plan usvojen jednoglasno. Gradska uprava je od resornog ministarstva i JP Putevi Republike Srpske dobila neophodne saglasnosti. Poštovali smo mišljenje struke i usvojili sve izmene koje su oni predložili. Naš jedini zahtev je bio da autoput ide trasom koja je bliže Bijeljini. Zahtev je ispunjen i prema usvojenoj verziji Prostornog plana, ova saobraćajnica biće udaljena od Grada oko četiri kilometra - najavio je Mićić.

Predsednik Skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković izrazio je zadovoljstvo što su odbornici prepoznali značaj usvajanja Prostornog plana za Semberiju.

- Kada su u pitanju vitalni interesi Grada, na skupštini su odbornici pozicije i opozicije pokazali političku zrelost i jednoglasno usvojili Prostorni plan, odnosno, konačnu trasu auto-puta koji će prolaziti pored Bijeljine - dodao je Marković.

On očekuje da će se problemi sa eksproprijacijom zemljišta na području sela Brodac ubrzo rešiti, ističe se na sajtu Grada Bijeljine.

- Sa meštanima ćemo dogovoriti cenu koja će im biti prihvatljiva, kako bi se realizacija ovog izuzetno značajnog projekta za Semberiju odvijala nesmetano. Naći ćemo način da svi budu zadovoljni - naglasio je Marković.

Usvajanjem Prostornog plana Grad Bijeljina je ispunio sve obaveze koje su na lokalnoj zajednici da bi izgradnja autoputa kroz Semberiju mogla da počne. Procedura raspisivanja tendera, izgradnja i finasiranje ovog projekta u nadležnosti je Vlade Republike Srbije.

Trninić: Sledi plan parcelacije zemljišta

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da nakon usvajanja Prostornog plana Bijeljine, koji je jedan od preduslova za sprovođenje daljih aktivnosti na izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, sledi usvajanje plana parcelacije zemljišta i izrada planske dokumentacije, a sve kako bi izgradnja auto-puta počela što pre.

- Srbija je obećala pomoć u vezi sa deonicom od Rače do Bijeljine, dok od Bijeljine do Brčkog planiramo saradnju sa turskom kompanijom, a za trasu dalje prema Vukosavlju tražimo poslovne partnere - rekao je Trninić za Glas Srpske.

On je podsjetio da sporazum o izgradnji tog auto-puta između Srbije i BiH još nije potpisan, iako je nacrt tog dokumenta usaglašen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.