NavMenu

Kada uđe u EU Srbija će morati da raskine sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.08.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/klenger)
Srbija će morati da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji, saopšteno je iz Evropske komisije.

- Srbija može da uđe u sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre ulaska u EU. Međutim, u kontekstu pregovora u pristupanju, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o trgovini na dan ulaska u EU - saopštila je Komisija, prenosi EU obzerver.

Istu poruku poslao je i predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister:

- Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom trebalo bi da ima i izlaznu stavku, što bi garantovalo da Srbija može da se povuče iz sporazuma po njenom pristupu EU.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine.

U tekstu se navodi da je Evropska komisija pojasnila Srbiji njene obaveze dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.


Brisel: Nema novih uslovljavanja

Ulazak Srbije u EU i pristupanje zajedničkom evropskom tržištu podrazumeva, kao i u slučaju svih drugih zemalja kandidata, i usklađivanje svih trgovinskih ugovora, pa i Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kažu za Tanjug u Briselu.

- To nije novi uslov. U pitanju je opšte pravilo i čista logika - kažu u Briselu i ističu da to nije nikakvo novo uslovljavanje Evropske komisije, već osnovna pozicija svih pristupnih pregovora.

- U pitanju je opšte pravilo, koje važi za sve zemlje koje su ušle ili su na putu da udu u EU. Ono je naznačeno još na početku pristupnih pregovora. U pitanju je i čista logika: ako postajte deo jedinstvenog EU tržišta, dobijate jednaka prva, ali i morate poštovati zajednička pravila - navode diplomatski izvori u Briselu.


Ljajić: Ništa novo

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da poruka Evropske komisije da će Srbija morati da raskine trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži EU nije novost niti je Srbija izuzetak u tom pogledu, budući da svaka zemlja koja postane članica mora da prihvati trgovinski režim Brisela.

Naime, komentarišući poruku EK Ljajić je Tanjugu rekao da je to konstatovanje nesporne činjenice koja je poznata Srbiji, te da naša zemlja neće učiniti ništa da ugrozi svog glavnog spoljnotrgovinskog partnera - EU.

Ministar podseća da u zajedničkoj poziciji EU za otvaranje poglavlja 30, "Ekonomski odnosi sa inostranstvom" iz decembra 2017. godine, jasno stoji da će se od Srbije zahtevati da raskine sve sporazume o slobodnoj trgovini koje je imala sa trećim zemljama.

- To je EU tražila i od Slovenije i Hrvatske, koje su raskinule sve sporazume sa zemljama u regionu, odnosno u okviru CEFTA sporazuma - naglašava Ljajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.