Izvor: Tanjug | Četvrtak, 29.08.2019.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi zakoni o računovodstvu i reviziji važni za domaće i strane investicije

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Nova zakonska rešenja treba da omoguće unapređenje sistema korporativnog finansijskog izveštavanja u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra finansija Filip Šanović.

- To će imati pozitivan uticaj na sve privredne subjekte, državne organe i institucije, kao i na strane i domaće investitore - rekao je Šanović, otvarajući okrugli sto o nacrtima zakona o računovodstvu i reviziji u Privrednoj komori Srbije.

On je na skupu koji je deo javne rasprave naglasio da se u prethodnih godinu i po dana intenzivno radilo na pripremi nacrta oba zakona, a kroz mnogo sastanaka identifikovani su nedostaci koje je praksa primene postojećih zakona tokom šest godina pokazala.

Konsultanti su za potrebe izrade nacrta ovih zakona izradili analizu postojećeg stepena usaglašenosti propisa u Srbiji sa relevantnim propisima EU, kao i analizu uporedne prakse.

- Prvi razlog je unapređenje kvaliteta korporativnog finansijskog izveštavanja i jačanje poverenja u finansijske i revizorske izveštaje, zatim usklađivanje sa zahtevima novih propisa EU i ispunjavanje jednog od merila za zatvaranje poglavlja šest, kao i otklanjanje uočenih nedostataka u postojećim rešenjima - rekao je Šanović.

On je napomenuo da je veoma važno prihvatanje preporuka tela Saveta Evrope oko procene usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Na javnoj raspravi je peta verzija ovih zakona, rekla je za Tanjug Maja Stošković sekretar Udruženja za stručne, naučne i tehničke delatnosti Privredne komore Srbije i konstatovala da je to dokaz kontinuiranog i otvorenog dijaloga Vlade Republike Srbije i privrede.

- Nacrti zakona o računovodstvu i reviziji donose bitne promene po pitanju unapređenja rada računovodstvene i revizorske struke - rekla je ona i dodala da je privreda aktivno davala predloge ali da dosta toga i dalje nije usaglašeno.

Kako je dodala privreda pre svega očekuje da ti zakoni mogu da žive i da budu primenljivi.

- U principu nikada ne možemo da budemo svi zadovoljni, ali gledaćemo da na javnoj raspravi dobijemo što veći broj sugestija, predloga i komentara privrede - rekla je ona.

Javne rasprave o nacrtima ovih zakona završavaju se 2. septembra, do kada se mogu poslati primedbe, predlozi i sugestije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.