NavMenu

Sremska Mitrovica treći put organizuje rimski festival

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.08.2019. 10:29
Komentari
Podeli
Žitni trg (Foto: Rajko Karišić)Žitni trg
Rimski festival "Carski Sirmijum - grad legendi", treći po redu, održaće se od petka, 30. avgusta do nedelje 1. septembra u Sremskoj Mitrovici.

Posetioci će, kroz različite, atraktivne sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva, navodi se na sajtu Turističke organizacije Srbije.

Festival počinje u petak u 17 sati, na dve lokacije u Centru grada sa streličarima, konjanicima i živopisnim defileom, do Žitnog trga gde će, u 20 sati, biti svečano otvaranje i predstava "Probus - imperator ovenčan lovorom i vinovom lozom".

Nakon toga, u Gradskom parku nastavlja se zabava i život na Sirmijumskom forumu: gozba uz degustaciju rimske hrane, vina, medovače i piva, ples sa vatrom, pijaca robova, gladijatorske borbe, druženje sa imperatorima.

Subota je dan za izradu grnčarije. Svi zainteresovani za ovaj drevni zanat mogu učestvovati u radionici koju organizuje Muzej Srema u Lapidarijumu. Taj dan će biti izvedena i baletska predstava "Amor Sirmijuma" u gradskom parku i defile čijim dolaskom na Žitni trg, počinje 28. Festival besedništva "Sirmium Lux Verbi - Sirmijum svetlost reči" u organizaciji Ustanove za negovanje kulture Srem.

Bend Ane Štajdohar činiće muzički deo festivala.

Nedelja, poslednji dan festivala, posvećen je deci Sirmijuma, koja će kostimirana u male Rimljane i Rimljanke, podeljena po uzrastima, pohađati sirmijumsku školu ili školicu. Kroz radionice i igru, učiće latinski, aritmetiku, nadmetati se u rimskim igrama, uživati u lutkarskoj predstavi i na kraju uz plesnu tačku i igru iznenađenja, osvojiti lepe nagrade.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija Sirmium selfie, načinjenih na festivalu i poslatih na mejl organizatora. Glasanjem na društvenim mrežama, najlepšim će biti dodeljene vredne nagrade. Detalji se mogu pronaći n Fejsbuku i Instagramu: Carski Sirmium grad legendi.


Gosti Festivala biće: Rimski dani, Vinkovci, Rimski dani, Hrtkovci, udruženje Beli orlovi.

Prateće programe čine: antička piaca suvenira u Gradskom parku; izložbe u galeriji Lazar Vozarević; izložba slika Ulu Esnaf i izložba ronilačkog kluba Žuta foka.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture Srem i podršku brojnih ustanova, udruženja, sportista, preduzetnika i pojedinaca. Generalni sponzor Festivala je Comtrade - program Tesla.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.