Izvor: RTS | Sreda, 28.08.2019.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raste cena meda u Srbiji - Loša godina donela gubitke pčelarima

(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Pčelari su zbog izuzetno loše godine pretrpeli velike gubitke. U Pomoravlju, gde ima oko 5.000 pčelinjih društava gotovo da nisu vrcali med zbog loše bagremove i livadske paše. Tržište zato reaguje konstantnim povećanjem cene meda.

Prošlogodišnja cena od 800 dinara za teglu meda, tokom jeseni i zime kada je najveća potražnja, biće samo lepa želja. Znaju to i kupci pa je na sajmu pčelarstva u Jagodini prodato gotovo sve što je izloženo.

- Ovo meda što mi je preostalo su zalihe od prošle godine, tako da to mogu da ponudim svojim mušterijama. Med koji zovemi livadski ili medljika je omanuo, kada je trebalo da medi, upekle su ove vrućine - rekao je za RTS Momčilo Matić, pčelar iz Jagodine.

Pomoravski pčelari kažu da trenutno rade sa gubitkom. Imaju ogromne rashode za prihranjivanje pčela, a med uglavnom nemaju za prodaju.

- Ovo je četvrta godina koja je katastrofalno loša. Ne znam šta je, ali činjenica je da moramo da menjamo koncept pčelarenja, jer godine su sve lošije i lošije - ističe Boban Mišić, pčelar iz Jagodine.

Na lošu pašu i vremenske prilike pčelari ne mogu da utiču. Ipak imaju i velike probleme sa trovanjima i krađama pčela zbog čega su zatražili i pomoć države.

- Imamo timove koji se time bave, pomažu nadležnim organima. Država nam je tu dosta pomogla, izmenjen je i zakon o sredstvima za zaštitu bilja koji će omogućiti da u budućnosti toga bude manje, jer će praktično pesticide moći da koriste samo oni koji su obučeni i u dozama koje su dozvoljene. Nažalost, malo je znanja na terenu - navodi Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju i uskoro otvaranje pogona u Rači koji će omogućiti prikupljanje i plasman meda bez posrednika. Još samo da pčelari održe svoje košnice do sledeće medne sezone.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.