NavMenu

Počela izgradnja kanalizacione mreže na Paliću - Rok za završetak radova osam meseci

Izvor: Novosti Sreda, 28.08.2019. 09:30
Komentari
Podeli
Palić (Foto: Rajko Karišić)Palić
Posle dugih i temeljnih priprema, na Paliću je počela izgradnja kanalizacione mreže koja je neophodna ne samo za normalan život građana, nego i za spas Palićkog jezera.

Izgradnja 15 kilometara kanalizacije i pet kilometara potisnog voda u naselju najvažniji je deo projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš", koji sa 6,5 mil EUR finansira nemačka KfW banka. Zahvaljujući ovom projektu u istoriju će otići septičke jame koje su najveći direktni zagađivači jezera. Ono već godinama kuburi sa kvalitetom vode, pa je u njemu zabranjeno kupanje.

Po rečima Timee Horvat, predsednice Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, realizacija ovog projekta je veoma značajna i doprineće očuvanju životne sredine, poboljšanju biodiverziteta Palićkog jezera, a njime se povećava i pokrivenost kanalizacionom mrežom na Paliću.

- Završetkom radova pokrivenost kanalizacijom umesto sadašnjih 35% biće 65% naselja. Javna nabavka je okončana, potpisan je ugovor sa izvođačem radova GP Graditelj iz Novog Sada, a predviđen rok za završetak radova je osam meseci - ističe Timea Horvat. - Od ukupne vrednosti projekta za izgradnju kanalizacije i potisnog voda ide čak 67% sume, dok je ostalo namenjenom ostalim ciljevima koji su obuhvaćeni projektom. Priključak na kanalizacionu mrežu građane Palića će koštati 27.000 dinara, a imaće mogućnost otplate na 24 mesečne rate. Ukoliko plate u celosti imaće popust od 20%.


Izgradnju kanalizacije stanovnici Palića čekaju decenijama i mnogi su već mislili da je reč o praznim obećanjima.

- Molimo sugrađane da budu strpljivi, ovo je velika investicija koja zahteva mnogo radova, koji će se odvijati u više mesta istovremeno, tako da će možda doći do problema u saobraćaju - poručuje Marta Dobo, predsednica Saveta MZ Palić.

Izgradnja kanalizacione mreže počela je u Kozaračkoj ulici, Ulici Nikole Tesle, Partizanskoj ulici, koja ima dve deonice, Jasenovačkoj, Sutjesci, koja takođe ima više deonica, Ulici Marka Oreškovića do ukrštanja sa Lopudskom i u Jezerskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.