Izvor: Novosti | Sreda, 28.08.2019.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje sanacija Pobednika - Posle obnove spomenik će pridržavati osam novih šipova

(Foto: shutterstock)
Pre bezmalo 91 godinu, na kalemegdanskom Gornjem gradu, u nedelju u podne 7. oktobra 1928, u znak obeležavanja decenije od probijanja Solunskog fronta, otkriven je Pobednik Ivana Meštrovića, spomenik koji će postati simbol našeg glavnog grada, a čije je spasavanje od nasrtaja zuba vremena u utorak najavljeno u Zavodu za zaštitu spomenika grada Beograda.

Za radove koji počinju u sredu, formiranjem gradilišta na platou iznad Ušća, i koji će trajati šest meseci, temeljne pripreme u Zavodu su rađene tri godine, objasnila je direktorka ove institucije Olivera Vuković. S obzirom na to da će se ući u zimsku sezonu, prioritet nije po svaku cenu poštovati rok, već kvalitetno završiti rekonstrukciju.

Jedan od najvećih problema koji su zadesili ovu skulpturu jeste to što je počela da se "krivi" još od otkrivanja, jer je postavljena na nekonsolidovanom nasipu, a velike je težine. Problem sa statikom je zato rešavan u saradnji sa Građevinskim fakultetom, a prema rečima dr Boška Stevanovića sa tog fakulteta posle obnove Pobednika će pridržavati osam novih šipova.

Drugo veliko oštećenje, koje je uslovilo da bi neko veće nevreme moglo da sruši Meštrovićevu skulpturu, nastalo je usled korozije:

- Nema ničega štetnijeg za spomenike od vode, jer ona tokom zime mrzne. Led ima drugačiju zapreminu i dolazi do pucanja veza i širenja pukotina - objasnila je arhitekta Nevena Novaković, autor projekta rekonstrukcije. - Na Pobedniku su korodirale veze između postolja i stuba na kojem se nalazi skulptura, što predstavlja najveći problem.

Podsećajući na pređašnje pokušaje da se ovaj zaštitni znak Kalemegdana sanira, ona je objasnila da će se prva dva meseca raditi na statičkoj restauraciji, a onda će se postaviti skela i uz pomoć dizalice privremeno demontirati sama skulptura. Pobednik će tako prezimiti u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, gde će tim od deset ljudi popravljati njegovu unutrašnju konstrukciju.

- U vreme kada je spomenik postavljan graditeljima nisu bile dostupne legure koje mi poznajemo danas - istakao je Kuzmanović. - Verujem da je unutrašnja konstrukcija od običnog gvožđa prilično načeta, jer je voda godinama ulazila u unutrašnjost spomenika.

Sanacija spomenika zahtevaće i zamenu kamenih blokova ispod nogu Pobednika i obnavljanje veza između postamenta i skulpture. Intervencije na postolju i stubu, dodala je Novakovićeva, zahtevaju konsolidaciju fuga i zamenu kamenih blokova u kružnom postolju.

Grad Beograd je za rekonstrukciju i restauraciju Pobednika opredelio 26 miliona dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.