NavMenu

Uskoro početak izgradnje fabrike izduvnih sistema u Subotici - Nemački Boysen planira da uloži blizu 60 mil EUR

Izvor: RTV Sreda, 28.08.2019. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
Narednih dana počinje izgradnja novog pogona u privrednoj zoni u Subotici, gde će posao dobiti više od 500 radnika. Tu će pogon izgraditi nemačka kompanija Boysen, svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju.

Investicija od blizu 60 mil EUR, koliko kompanija Boysen Abgassisteme planira da u narednih pet godina uloži u svoj proizvodni pogon, najveća je strana investicija u Subotici do sada, podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban, navodeći da je Skupština grada, ustupanjem zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni, donela veoma važnu odluku za budućnost grada. Svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju ima proizvodne pogone na svim kontinentima, a investicija u Subotici je, kako je rekao Laban, osim zbog otvaranja novih radnih mesta važna i zbog privrednog razvoja celog regiona.

- Siguran sam da će se na ovaj način podići produktivnost ne samo Subotice, nego i okolnih mesta. Svakako će se privreda, kompletna, severa Vojvodine nasloniti na ovu novu fabriku iz razloga što se radi o čistoj proizvodnji - kaže gradonačelnik.

Deo opozicije koji je prisustvovao sednici, podržao je donošenje odluke o ustupanju zemljišta bez naknade nemačkom investitoru, ali je šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice, Jene Maglai rekao da to čine poslednji put. Grad treba da podrži domaće firme i firme koje ulažu razvoj, smatra Maglai.


- Poslednji put podržavamo tu kombinaciju i to rešenje da strancima besplatno poklanjamo zemljište. Smatramo da ovaj grad, ova država mnogo veće resurse treba u budućnosti da opredeljuje za domaće preduzetnike, za domaće privrednike i u što manjoj meri da pomaže strane investicije, posebno ovakve investicije koje zapošljavaju jeftinu, manualnu radnu snagu.

Zemljište, u vlasništvu grada, se daje bez naknade, pa se tako kao direktan gubitak za gradski bužet navodi 1,14 mil EUR, kada bi se isto zemljište prodalo. Sa druge strane lokalna samouprava će prema procenama od poreza na zarade, poreza na imovinu i ekološke takse inkasirati u gradsku kasu u narednih pet godina oko 1,2 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.