Izvor: Beta | Utorak, 27.08.2019.| 17:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kruševljanima dodeljeno 75 subvencija za samozapošljavanje

Ilustracija
Subvencije za samozapošljavanje, koje finansiraju Grad Kruševac i Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS), dobilo je 75 korisnika u tom gradu. Ugovore su im danas uručili predstavnici tih institucija.

Reč je o 75, od ukupno odobrenih 79 subvencija, za koje su Grad i NSZ izdvojili ukupno oko 16,6 miliona dinara.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da 64% korisnika subvencija čine žene, te da se taj procenat tokom prethodnih godina povećava, jer su žene 2016. godine činile manje od trećine korisnika.

Na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu je 2012. godine bio oko 15.900 lica, a sada ih je oko 11.800.

- Grad Kruševac ove godine za programe samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, te za stručnu praksu i za sticanje praktičnih znanja, izdvaja 17 miliona dinara, a NSZ 13,9 miliona dinara. Lokalna samouprava je za program javnih radova izdvojila dodatna četiri miliona dinara - rekla je Palurovićeva.

Direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković rekao je da će, računajući i subvencije za samozapošljavanje koje samostalno dodelju NSZ, u Kruševcu kroz taj program biti otvoreno skoro 100 novih privrednih subjekata, da ih je u Rasinskom okrugu više od 200 te da je ovo jedan od retkih okruga koji tokom prethodnih nekoliko godina konstantno beleži rast broja privrednih subjekata.

Angelina Popadić (46), koja je dobila subvenciju, planira da započne proizvodnju prirodnih kozmetičkih proizvoda. Iako je po struci građevinski tehničar, tim poslom se nikada nije bavila:

- Vreme je pokazalo da sam mnogo više naklonjena ovoj drugoj profesiji. Sada mi je cilj da bolje organizujem proizvodnju, da je osmislim i ova subvencija mi je veoma značajna u periodu dok ne počnu da pristižu prihodi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.