NavMenu

UNS: Novosti prodate privrednom društvu Media 026 iz Smedereva

Izvor: eKapija Utorak, 27.08.2019. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Štamparija Borba a.d, većinski vlasnik Kompanije Novosti, na jučerašnjoj sednici Skupštine akcionara donela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće privrednom društvu Media 026 d.o.o. Vučak Bobanu Rajiću, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Ugovorena cena kompanije Novosti iznosi oko 300 miliona dinara.

Skupština akcionara Štamparije Borba je na jučerašnjoj sednici dala saglasnost na "raspolaganje imovinom velike vrednosti" kojom je odobreno zaključenje kupoprodajnog ugovora, čime će, ukoliko bude potpisan, privrednom društvu Media 026 pripasti 98% vlasništva Kompanije Novosti.

U Nacrtu ugovora o prenosu akcije u Kompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da štampariji isplati razliku između potraživanja od 58.869.691 dinara i vrednosti "zamene ispunjenja" (cene Kompanije Novosti) 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.

Inače, Štamparija Borba traži 299.512.500 dinara za prodaju Kompanije Novosti što je 30% od ukupnog iznosa vrednosti 98,08 udela koje ima u ovoj Kompaniji.

Kompanija Novosti je od maja ove godine u većinskom vlasništvu Štamparije Borba a.d, umesto Milana Beka, sa 98,06% učešća u kapitalu. Ukupni dugovi Kompanije Novosti prema 263 poverioca sa kamatama iznosili su oko 1,5 milijardi dinara. Najveće obaveze su bile prema Štampariji Borba, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosili su oko milijardu dinara.

Štamparija Borba je, kao najveći poverilac, pretvorila svoja potraživanja u kapital Kompanije Novosti.

Prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), koji je usvojio Privredni sud u Beogradu januara 2018. godine, obustavljen je stečaj ove medijske kuće, a od februara ove godine odblokiran je račun Kompanije Novosti.

U UPPR-u stoji da je račun ove medijske kuće bio blokiran od 12. jula 2017, nalogom Poreske uprave, zbog poreskog duga od 2009. godine i zatezne kamate koja je taj iznos znatno uvećala.


Kako je objavio sajt Novosti 2017. godine, dug od 2009. godine nastao je zbog nepodmirenih obaveza prema državi "doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV", kao i da taj dug sa kamatom iznosi 284 miliona dinara. Inače, to je petina ukupnog duga, koji je kompanija Novosti imala prema poveriocima.

Vlasnik privrednog društva Media 026 d.o.o. Vučak, koje je osnovano u avgustu prošle godine, generalni je direktor i vlasnik smederevskog preduzeća Coka. Rajiću su 2017. godine, kako su mediji pisali, pretili kada je Agrokor grupa u okviru koje posluje Merkator S, prestala da plaća zakupninu poslovnoj grupaciji Coka.

Prema UNS-ovom saznanju, ovo privredno društvo jedino je podnelo zahtev za kupovinu udela Štamparije Borbe u Kompaniji Novosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.