Izvor: RTS | Utorak, 27.08.2019.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

MMF zahteva da se cena struje trajno veže za inflaciju

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti. Tako se bar navodi u izveštaju koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio na svom sajtu. Osim o ceni struje, MMF je dao i predlog o usklađivanju rasta penzija. U sledeću kontrolu delegacija iz Vašingtona stiže za mesec dana.

U Vladi Srbije još se prave računice, ali za MMF nema dileme - struja u Srbiji trebalo bi ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. To je nešto više od 2%.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić podseća da je cena struje za domaćinstva u Srbiji jeftinija nego u okruženju, pre svega nego u zemljama EU.

- Ali, s druge strane su i primanja, odnosno standard stanovništva vrlo niski, pa kad uporedimo ta dva segmenta dolazimo do ovog socijalnog argumenta, koji je jak i sa kojim nastupa Vlada - kaže Nikolić.

Nezvanično, Fond insistira da se usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju. Kao i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

U pregovorima srpski zvaničnici napominju da struja jeste jeftina, ali u budžetu svakog domaćinstva na nju se izdavaja više od 5%, što je evropski rekord. Za stručnjake, tu nastaje vrzino kolo.

- Data cena električne energije stvara jedan vid podsticaja domaćinstvima da se u većoj meri oslanjaju na struju u smislu potreba za grejanjem, toplom vodom - napominje profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.


Rast plata i inflacija deo formule

Kada je o formulama reč, izveštaj MMF-a otkriva kako će se povećavati penzije.

Na 50% inflacije dodavaće se 50% rasta zarada. To znači da će, ako cene u jednoj godini, na primer, porastu za 2%, a plate za 6%, penzioneri moći da se nadaju povećanju od 4%.

- To je formula koja je postojala i ranije. Od nje se odustalo samo u onom trenutku kada smo redukovali penzije kako bismo ispunili fiskalne kriterujume, uravnotežili sva istupanja koja smo imali u javnim finansijama. Kako je to sada završeno, vraćamo se na formulu koju smo imali - pola se usklađujemo sa rastom potrošačkih cena, pola sa rastom nominalnih zarada - objašnjava Ivan Nikolić.

Navodi se i da će primena takozvane švajcarske formule početi u prvoj polovini sledeće godine.

Ostalo je još da se tačno precizira kog datuma u godini penzioneri mogu da se nadaju povišici. Pre krize 2008. penzije su se, na primer, povećavale dva puta godišnje: u aprilu i oktobru.

- Gotovo sve evropske zemlje imaju neku vrstu pravila, striktno definisano kako će se penzije svake godine povećavati - kaže profesor Ranđelović.

Iz MMF-ovog izveštaja se vidi se i to da je Srbija zemlja u koju strani investitori rado dolaze, ali i da stanovništvo sve češće odlazi.

Zato prvi put u svom izveštaju MMF sugeriše vladi da donese paket mera kojim će zaustaviti odliv mozgova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.