Izvor: Blic | Ponedeljak, 26.08.2019.| 17:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spinalni hirurg Norberto Ventura iz Valensije u Kliničkom centru Kragujevac operisao šestoro pacijenata sa najtežim deformitetima kičme

Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
U Kliničkom centru Kragujevac prof. dr Norberto Ventura iz Valensije operisao je proteklih dana šestoro pacijenata iz Srbije sa najtežim deformitetima kičme, koje su se do sada operisale u inostranstvu.

Uz podršku Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do sada je obavljeno oko 50 operacija teških deformiteta kičme kod dece i odraslih.

- Često volim da kažem da je u svetu spinalne hirurgije dr Ventura ono što je Mesi u fudbalu. Država je do sada uštedela oko 5 mil EUR, koliko bi je ove operacije koštale u inostranstvu, a sa druge strane neprocenjivo je iskustvo koje stiču naši ortopedi - kaže prof. dr. Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Ventura kaže da je prezadovoljan kako su srpski ortopedi obučeni da se uhvate u koštac sa najtežim oblicima deformitetima kičme.

Jedan od lekara je i dr Srđan Vlajović, šef tima ortopeda u KC Kragujevac, koji blisko sarađuje sa Venturom.

- Kada smo krenuli u projekat to je zaista bilo daleko od nas. Ipak medicina napreduje, pre svega tehnološki. Španci su bili iznenađeni našim predznanjem, pre svega u dijagnostikovanju - kaže Vlajović.

Podsetimo, niški doktori i hirurg iz Španije izveli su četiri komplikovane operacije na kičmi prošle godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.