Izvor: Agroklub | Ponedeljak, 26.08.2019.| 17:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Krstarenje kanjonom Drine od Perućca do Višegrada - Bajkoviti svet smaragdno zelene reke

Višegrad
Kanjon reke Drine ubraja se među najdublje u svetu, zbog litica koje se na pojedinim mestima dižu i preko 1.000 metara nadmorske visine.

Smaragdno zelena boja reke i visoke stene, koje su na pojedinim mestima gole, a većim delom obrasle drvećem, stvaraju utisak da uplovljavate u bajkoviti svet.

Na krstarenje Drinom kroz ovaj kanjon može se ići sa nekoliko manjih brodova od hidrocentrale Perućac do hidrocentrale u Višegradu i obrnuto. Prema rečima kapetan broda Lotika, Željka Mirkovića iz Višegrada, putovanje tom rutom u jednom pravcu traje od tri i po, do četiri sata.

- Dužina plovnog puta od HE Perućac do HE Višegrad je 54 km. Jezero Perućac je čitavom dužinom plovno. Dubina se kreće od dva metra do 50 metara, a najdublje je kod HE Perućac, oko 50 metara. Dužina samog kanjona je oko 20 km. Širina na najužem mestu je oko 30 metara, a najšira je u Starom Brodu oko 1.800 metara - objašnjava Mirković.

U najužem delu Drine, dugom nekoliko desetine metara, litice su pružaju visoko, a zatim se Drina polako širi. Pojavljuju se i prvi tragovi civilizacije, dalekovodi, visoko u stenama.

- Još malo naići ćemo na uliv Žepe u Drinu. Tu je nekada postajao most, setite se "Most na Žepi" od Ive Andrića. Kada je pravljeno jezero Perućac, taj most je trebalo da bude potopljen. Međutim, rasklopili su most, obeležili svaki kamen i premestili ga četiri kilometra uzvodno uz reku Žepu. Našli su dve prigodne stene, pa ga ponovo sklopili - kaže Željko.

Sledi i najširi deo Drine, Stari brod, a pred sam kraj vožnje pojavljuje se Andrićgrad, gde je pristanište Lotike, a preko puta se vidi čuvena ćuprija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.