Izvor: RTS | Ponedeljak, 26.08.2019.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Primena novog zakona o zapošljavanju u Nemačkoj početkom 2020. godine - Od 1. septembra sporazum i sa Slovenijom

Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Nemačka će izjednačiti uslove zapošljavanja radnika van Evropske unije, a po prvi put se u ovoj zemlji uvodi jedinstveni pojam stručnjaka, odnosno kvalifikovanog radnika.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da će početkom sledeće godine krenuti primena novog zakona o zapošljavanju u Nemačkoj:

- U pogledu ovog zakona nismo imali saradnju, videćemo da li će oni očekivati saradnju sa nama ili će raditi jednostrano, s obzirom na to da će oni ceniti i vrstu kvalifikacija i izjednačnost tih kvalifikacija sa njihovim standardima i uslove pod kojima će naši državljani ulaziti u Nemačku, sticati radne dozvole i raditi.

Dodao je da, prema tom zakonu, građanin može da se useli kako bi radio ili tražio prikladan posao. Neće biti u obavezi da ima posao da bi dobio dozvolu za boravak.

Martinović ističe da je najintenzivnija saradnja u oblasti medicinske delatnosti, a da su Nemci tražili i vozače i sezonske radnike u poljoprivredi:

- Međutim, za poljoprivrednike nije bio definisan način uplate penzijskog staža, jer u toj oblasti u Nemačkoj ne postoji obaveza poslodavca da to uplaćuje, pa nismo postigli dogovor. Vozači često odlaze preko privatnih agencija za zapošljavanje ili preko poznanstava.

Naveo je da na evidenciji u Srbiji uvek ima 6.000 -7.000 medicinskih sestara i tehničara, koji ovde čekaju posao, a godišnje Nacionalna služba između 400-500 lica zaposli kroz saradnju sa Nemačkom.

Istakao je da pre odlaska građani treba da se detaljno informišu, da u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje mogu da dobiju informacije u vezi sa uslovima rada za svaku zemlju, ulaska, sticanja radnih i boravišnih dozvola, visina plata i nekih propisa.

- Ono na čemu insistiramo i zbog čega nismo poželjan partner za veliki broj poslodavaca jeste da se ugovor o radu zaključi pre odlaska i to uz prisustvo Nacionalne službe za zapošljavanje - naglasio je Martinović.

Srbija će od 1. septembra početi sa primenom sporazuma i sa Slovenijom. Nadležno ministarstvo pregovara i sa Katarom, Rusijom i Maltom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.