NavMenu

DKTS 30 - nova generacija digitalnih komutacionih sistema iz "Pupin Telekom DKTS"

Izvor: eKapija Utorak, 29.09.2009. 11:31
Komentari
Podeli

U poslednjih deset godina svet je doživeo još jednu tehnološku revoluciju – revoluciju u telekomunikacijama. Meteorski razvoj Interneta i mobilne telefonije, implementacija širokopojasne tehnologije pristupa i poslovanje u uslovima decentralizovane, konkurentske, više-operatorske sredine samo su neke od pojava koje su obeležile ovo razdoblje. U ovakvoj, promenljivoj i nepredvidivoj, sredini tehnološkog “buma“, da bi zadovoljila nove i rastuće zahteve korisnika, klasična telefonija (POTS) morala je ubrzano da se menja i prihvata poslednja dostignuća, polako evoluirajući ka mrežama nove generacije (NGN).

Istovremeno, posebna pažnja posvećuje se karakteristikama pristupnih mreža: neophodnost pokrivanja razuđenih, ruralnih područja i područja sa velikom gustinom naseljenosti, na pojedinim područjima mreža je lošeg kvaliteta i/ili malog kapaciteta, veliki broj dvojničkih priključaka.

Nova generacija sistema DKTS dizajnirana je da se, uz optimalnu efikasnost investicija, koristi u procesu digitalizacije telefonske mreže sa posebnim osvrtom na pomenute specifičnosti pristupnih mreža. Rešavajući probleme dvojnika, razuđenih korisnika i saobraćajnih karakteristika na ovaj način, umesto investiranjem u novu mrežu, moguće je ostvariti znatnu uštedu i investicije usmeriti ka novim potrebama korisnika.

Sistem DKTS 30, sledeći arhitekturu i iskustva eksploatacije prethodnih generacija sistema DKTS donosi nove, niže navedene, funkcije, karakteristike i kapacitete.

Digitalni dvojnički adapter


Digitalni dvojnički adapter je nastao kao odgovor na problem dvojničkih priključaka/pristupne mreže nedovoljnog kapaciteta. Ovaj uređaj, koji predstavlja varijaciju ISDN NT završetka, vrši funkcionalno razdvajanje dvojnika u mreži. Koristi se umesto klasične dvojničke funkcije, u saradnji sa ISDN pretplatničkom pločom. Oba dvojnička pretplatnika postaju nezavisna i dobijaju pun protok od 64Kb/s.


Udaljavanje blokova


Za rešavanje problema razuđenih pretplatnika u seoskim, ruralnim područjima i manjim mestima, čak i u izdvojenim naseljima u gradskim sredinama, DKTS 30 koristi Isturene stepene (IS) sa lokalnom komutacijom i kapacitetima do 1408 pretplatnika.


Povećanje kapaciteta centrale


Povećanje broja pretplatnika u učesničkom bloku, uvođenje prenosničkog bloka sa 4x30 prenosnika, razvoj komutacionog polja znatno većeg kapaciteta sa mogućnošću daljeg povećanja, omogućavaju postupnu dogradnju postojećih sistema, pojeftinjenje novih sistema i bolje saobraćajne karakteristike.


ISDN i SSN7


ISDN tehnologija pristupa i signalizacija SSN7, kao apsolutni imperativi svakog modernog komutacionog sistema, uspešno su implementirani u sistem DKTS 30.

Uvođenjem ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) pretplatnika u sistem DKTS 30 omogućen je jedan od načina širokopojasnog pristupa Internetu.


Međutim, kako najveći broj pretplatnika i dalje pristupa Internetu putem modemske veze, što predstavlja veliko opterećenje za prenosnu telefonsku mrežu, u sistem DKTS 30 implementiran je i integrisani pristup Internetu. Ovim rešenjem, Internet saobraćaj i klasični telefonski saobraćaj razdvajaju se u pretplatničkoj centrali a sprega ka provajderu se realizuje ruterom, zavisno od tipa, odnosno mesta sistema DKTS.
Razdvajanje klasičnog, telefonskog, i IP saobraćaja predstavlja i prvi korak u migraciji ka širokopojasnom pristupu i mrežama sledeće generacije.


Nove usluge - Govorna pošta i Identifikacija dolaznog poziva


Govorna pošta (Voice mail) i Identifikacija dolaznog poziva (Caller ID) su samo neke od dodatnih usluga koje sistem DKTS 30 nudi operatorima i korisnicima. Aktiviranjem Govorne pošte se vrši preusmeravanje dolaznih poziva na sistem koji registruje govorne poruke. Identifikacija dolaznog poziva je funkcija javne telefonske centrale kojom se omogućava pozvanom pretplatniku da pre uspostave veze dobije informaciju o broju sa koga je poziv upućen. Bitno je naglasiti da i centrala sa koje je upućen poziv mora biti u stanju da identifikuje pozivajućeg pretplatnika i prosledi njegov broj centrali pozvanog pretplatnika, u ovom slučaju sistemu DKTS.

Sistem DKTS 30 se sastoji od četiri tipa modula:

- Centralni modul,

- Administracioni modul,

- Učesnički blok,

- Prenosnički blok.

Učesnički blokovi i Prenosnički blokovi, sa gledišta Centralnih modula, čine Periferijske blokove.


Funkcije Centralnog modula (CM): komutacija govora, obezbeđivanje međuprocesorske komunikacije, sinhronizacija, generisanje taktova i govornih informacija i omogućavanje nadgledanja rada periferijskih blokova.


Funkcije Administracionog modula (AM): održavanje i nadzor sistema, ostvarivanje funkcija baze podataka i ostvarivanje interfejsa sa operaterom i sa centrom za nadzor.


Učesnički blok (UB) je grupa pretplatničkih interfejsa koja ima objedinjene procesorske funkcije i deli zajedničku vezu ka komutacionom polju. Karakteristike ovakvog UB su:

- podržava 352 analogna učesnika,

- podržava 176 baznih ISDN učesnika,

- broj učesnika se menja ako je u pitanju kombinovani UB i zavisi od saobraćaja

- 60 PCM kanala za spregu sa komutacijom (koncentracija ~4:1),

- jedan blok učesnika u jednom redu, do 1760 analognih učesnika u jednom ormanu.

Prenosnički blok (DP4) je grupa od 120 prenosnika koja ima zajednički procesorski organ i link ka komutacionom polju. Iz prenosničkog bloka ka komutacionom polju izlazi 120 kanala, što znači da nema koncentracije za prenosnike.

Za više informacija www.dkts.co.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.