Izvor: Tanjug | Nedelja, 25.08.2019.| 19:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija reciklira 53.000 tona guma godišnje - Dečja igrališta uskoro će morati da budu prekrivena ovom mekom podlogom

(Foto: I.Vukša)
U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma što direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenjuje kao odličan rezultat.

U izjavi za Tanjug on objašnjava su gume jako profitabilne kada se reckliraju a za to država odobrava značajne subvencije.

- Republika Srbija na svom tržištu ima godišnje ima oko 36.000 tona guma, a toga izveštava se i u komadima kada se gume uvoze na vozilima i tu je negde oko 53.000 komada godišnje - kaže on i ocenjuje da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Kako ističe među zemljama regiona Srbija ima najveću subvenciju i tako podstiče reciklažnu industriju.

- U planu nam je da se više uposli sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode - kaže Radović.

Prilikom reciklaže guma se secka na komade, prave granulati koji se posle koriste u proizvodnji a može se pirolizom dobiti i gorivo, objašnio je on.

- Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom - a to se najviše radi sa recikliranom gumom - ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.