Izvor: eKapija | Nedelja, 25.08.2019.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gradsko Veće usvojilo Plan regulacije zelenih površina Grada Beograda - U planu krovni vrtovi i ozelenjavanje fasada

(Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradsko veće Grada Beograda usvojilo predlog Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Grada Beograda, koji je upućen Skupštini Grada Beograda koja će o njemu raspravljati na sednici u četvrtak, 29. avgusta.

Planom je predviđeno postavljanje krovnih vrtova, ozelenjavanje fasada, izgradnja urbanih džepova sa zelenilom, što nam omogućava da na savremen način čuvamo prirodu i prirodne procese – rekao je Vesić.

On je istakao da će tako Beograd prvi put u istoriji dobiti urbanistički plan kojim se definišu zelene površine na teritoriji grada.

– Pre više od godinu dana doneli smo odluku da izradimo Plan generalne regulacije zelenih površina Grada Beograda, jer su dosadašnja iskustva pokazala da se poslednjih decenija tokom izrade generalnih i pojedinačnih planova videlo da informacije o zelenim površinama nisu u potpunosti implementirane kao i da se u planovima utvrđene mere i uslovi za njihovu zaštitu, podizanje, uređenje i održavanje često ne sprovode – rekao je Vesić i dodao da je zbog toga bilo neophodno da se izradi i usvoji ovakav plan koji je najvažniji korak ka regulisanju upravljanja sistemom zelenih površina grada.

Prema njegovim rečima usvajanjem ovog Plana stvoriće se uslovi za očuvanje postojećih šuma i zelenih površina u sadašnjim granicama, unapređenje šuma i zelenih površina lošijeg kvaliteta i vrednosti, unapređenje postojećih šuma i zelenih površina, obezbeđivanje lokacija za podizanje novih šuma i zelenih površina i prilagođavanje evropskim standardima u pogledu obezbeđivanja odgovarajućih šuma i zelenih površina za potrebe unapređenja kvaliteta životne sredine.

On je istakao da je u ovom trenutku oko 15% teritorija grada Beograda pokriveno zelenim površinama, a pre šest godina ova pokrivenost je bila za procenat manja - oko 14 odsto.

– Plan koji je usvojila Skupština grada Beograda podrazumeva da do 2025. godine oko 25% teritorije grada bude pokriveno zelenim površinama. Da li ćemo u tome uspeti videćemo, ali na nama je da se trudimo, a već ove jeseni pripremamo nekoliko aktivnosti u koje ćemo uključiti građane Beograda – zaključio je zamenik gradonačelnika Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.