NavMenu

ECB 1. oktobra uvodi novu referentnu kamatnu stopu

Izvor: Tanjug Subota, 24.08.2019. 09:59
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope koja se naziva €STR (euro short-term rate ili u prevodu - euro kratkoročna stopa).

Do te promene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih uz nameštanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (Libor, Euribor, Eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposleni, koji su međusobno dogovarali stope, završili u sudnici ili zatvoru. Kako bi sprečila nove manipulacije, ECB je odlučila da razvije €STR, koji će verno održavati cenu prekonoćnog zaduživanja na evropskom finansijskom tržištu, prenosi "Investitor".

Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, na primer, dosadašnjeg Euribora u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka, a pri formiranju Euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka, piše zagrebački Jutarnji list i dodaje da su ga, nakon prikupljanja podataka, izračunavali u kompaniji Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u ECB, gde će se raditi kalkulacije €STR-a.

Referentne kamatne stope izuzetno su važne jer služe za preračunavanje i određivanje cena na enormnom tržištu derivativa (finansijskih izvedenica), kredita i obveznica. U ECB-u su zabrinuti jer nIsu videli adekvatan nivo spremnosti za prelazak na €STR, te zbog potencijalne nepripremljenosti postoji potencijalna opasnost konfuzije, zabuna oko određivanja cene i posledičnih pravnih sporova između tržišnih učesnika.

Od 2. oktobra, prema uputstvu ECB-a, promeniće se način na koji se računa Eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 postotnih poena. Kada bude prvi put objavljen na stranici ECB-a, €STR će reflektovati trgovinske podatke od 1. oktobra. Biće objavljivan svako jutro u 9.15, a ne poput Eonije veče pre. Eonia će u potpunosti prestati da se koristi do početka 2022, a tržišni učesnici već sada hitno moraju da počnu da ugrađuju €STR u milione postojećih ugovora koji definišu transakcije izvedenicama, kreditima i obveznicama.

Pojedini stručnjaci procenjuju da bi uvođenje nove referentne stope moglo fundamentalno da promeni način na koji se određuju cene kredita i kako će se interno upravljati kreditnim rizicima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.