Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.08.2019.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Srbija je zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to velika vest za zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditima za realizaciju prioritetnih projekata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Istaknuto je da je Srbija zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo: usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu banke.

Ovo je potvrđeno u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je odobreno članstvo.

U saopštenju se podseća da je ministar Mali 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je da radi 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.