Izvor: Sremska televizija | Četvrtak, 22.08.2019.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stočni sirak za ishranu junadi sejati pre jarih kultura

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)
Stočari u Erdeviku za prihranu junadi na otvorenom polju uzgajaju stočni sirak. Koriste ga za proizvodnju stočne krme u vidu silaže.

Ovim poslom se bave i mladi poljoprivrednici braća Čikeš, kako bi imali hranu za 60 junadi, koliko ih je u tovu.

- Radimo sa naših parcela. Posao je težak i 24 sata smo u obavezi. Proizvodnja je skupa, počevši od repromaterijala - kaže Vladimir Čikeš.

Ipak, nadaju se da će tržište odreagovati višom cenom.

Stočni sirak je jednogodišnja biljka, koja nema rizom, i u našim uslovima nema mogućnosti prezimljenja. Na lošim zemljištima može se staviti na prvo mesto u plodoredu, jer će, u odnosu prema drugim kulturama, na njima stočni sirak dati najbolje rezultate.

Može se sejati i nakon strnih žitarica, okopavina, zrnenih mahunarki, pa i nakon drugih manje povoljnih useva.

Nakon stočnog sirka nije dobro sejati ozime kulture, jer on u jesen kasno sazreva, ostavlja veću masu nadzemnih organa i korena, koje je teško kvalitetno zaorati. Zato je najbolje plodored isplanirati tako da posle stočnog sirka dođu jare kulture.

Obrada zemljišta izvodi se prema istim načelima i na isti način kao i za kukuruz. Stočni sirak ima sitnije seme i usporeni početni razvoj, pa zemljište za setvu treba fino prirediti da bi se setva mogla kvalitetno obaviti. Ova bijka dobro reaguje na đubrenje organskim i mineralnim đubrivom, a potrebno je prksanje protiv širokolisnih korova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.