Izvor: eKapija/Dnevnik | Četvrtak, 22.08.2019.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potraga za novom lokacijom za Regionalni centar za vanredne situacije u Novom Sadu - Obustavljena javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije

Ilustracija (Foto: Mike Brake/shutterstock.com)
Regionalni centar za vanredne situacije u Novom Sadu neće se graditi na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, kako je bilo predviđeno.

Naime, javna nabavka koja je raspisana za izradu tehničke dokumentacije, za koju je 7. avgusta trebalo da bude otvaranje ponuda, obustavljena je. Kao razlog se navodi peticija građana, koji su zatražili da gradnja ne bude na pomenutoj lokaciji.

- U narednom periodu naručilac će razmotriti mogućnost da se iznađe rešenje za drugu lokaciju na kojoj bi se mogao izgraditi Regionalni centar za vanredne situacije - navodi se u odluci o obustavi.

Početkom 2012. godine predviđeno mesto za Centar bilo je iza NIS-ove pumpe, na kraju Bulevara patrijarha Pavla, prema Veterniku.

- Više od 2.500 građana je reagovalo ozbiljnim pismom i iznelo predlog da tu bude kombinovano parkovska i stambena površina, a da regionalni centar za vanredne situacije sagradimo na mestu gde pripremamo iseljenje Rasadnika, jer tu nema stambenog naselja i možemo bolje adaptirati sve ono što je urbanistički potrebno. Dali smo urbanistima da to razmotre - rekao je za Dnevnik gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Druge opcije za izgradnju su kasarna Arčibald Rajs u Futoškoj ulici ili deo oko kasarne Jugovićevo, kao i neka od industrijskih zona.

Vatrogasni dom trenutno se nalazi u centru grada, u ulici Jovana Subotića, a to nije odgovarajuća lokacija, s obzirom na površinu grada i broj stanovnika.

Planom je predviđeno da, osim Vatrogasne brigade, u novoj zgradi budu smeštene i druge službe: Uprava za vanredne situacije, Operativni centar, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekta, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri korišćenju objekata, Odeljenje za upravljanje rizikom i Odeljenje za civilnu zaštitu.

U planu je da se izgradi garaža za vatrogasna vozila, perionica, servis i radionica za popravku vozila i opreme. Potrebne su i prostorije za zaštitnu opremu i uniforme, zatim garderoba, dnevna soba za boravak vatrogasaca, sanitarni čvor, čajna kuhinja, kuhinja i restoran.

Takav objekat bi trebalo da ima komandno-operativni centar, a u planu su i učionice, amfiteatar, sala za sastanke, zatim arhiva, ali i teretana, fiskulturna sala, kancelarije i spavaonica za vatrogasce.

Projektanti su planirali da u dvorištu kompleksa postoji poletno-uzletna pista za helikopter, kao i vežbališta za obuku i trening, koja bi, osim vatrogasaca, koristili i pripadnici drugih spasilačkih službi.

Podsetimo, Uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada u maju ove godine nije dobila ispravne ponude na tenderu za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra. Na ponovljenoj javnoj nabavci javio se samo jedan ponuđač, za razliku od prethodnog puta kada su bile tri ponude, ali ni ovaj ponuđač nije imao ispravnu dokumentaciju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.