Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 22.08.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U obnovu dvorca Hertelendi biće uloženo više od 360 miliona dinara - Uskoro početak radova, završetak do druge polovine 2020.

Novi Bečej
Novi Bečej (Foto: YouTube/screenshot)
Rekonstrukcija dvorca Hertelendi u Novom Bečeju uskoro bi mogla da počne, a završetak se može očekivati u drugoj polovini naredne godine, nakon što se izvedu obimni radovi na samom dvorcu i u okviru kompleksa, koji će dobiti i potpuno nov sadržaj.

Uprava za kapitalna ulaganja upravo je objavila ko će raditi rekonstrukciju vrednu više od 360 miliona dinara sa PDV-om. Reč je o grupi ponuđača, na čelu sa firmom Modulor, a čiji tim čine Tesla sistemi, Gea Water work, ES Energo servis, Elita Cop, TVI, Cvetnik i SIMS, firme mahom iz Beograda. Ova grupa se jedina javila na tender Uprave i ponudila cenu od 361,9 miliona dinara sa PDV, koja je i prihvaćena.

Radovi će trajati najduže devet meseci, a na osnovu projekta koji je izrađen poslednjih meseci.
Sam kompleks dvorca Hertelendi prilično je devastiran, iako je objekat nedavno (neuspešno) revitalizovan i delimično saniran. U okviru kompleksa nalaze se konjušnica i portirnica u vrlo lošem stanju, a devastiran je i bedem koji razdvaja imanje od ostalih parcela.

Hertelendi je planiran kao kompleks za decu osnovnoškolskog uzrasta. Projektom je planirano da se dvorac rekonstruiše (sa naglaskom na saniranje loše krovne konstrukcije i zidova punih vlage), a konjušnica pretvori u smeštajni paviljon. Izgradiće se dva igrališta, jedna tartan podloga i teren za mali fudbal, kao i dve saletle za časove u prirodi i zaklon, koji će zajedno sa manjom parkovskom površinom biti edukativni park.

Planiran je i amfiteatar na otvorenom za koncerte, kao i trim staza sa teretanom na otvorenom. Sve staze treba pokriti behaton kockama, a za partnerno uređenje oko dvorca predviđa se podloga od klinker opeke.

U prizemlju dvorca biće edukativni blok, kuhinja sa trpezarijom, sanitarni blok sa vešerajem i administracija. U potkrovlju će se nalaziti sobe za smeštaj ukupno 42 kreveta za decu (mahom smeštaj na sprat), kao i soba za igru.

Spoljašnji izgled dvorca dosta će se oslanjati na dosadašnji, a fasada će se raditi u skladu sa uputstvima arhitekata i konzervatora.

Podsetimo, u februaru ove godine Vlada Srbije odlučila je da Hertelendi postane spomenik kulture, što podrazumeva da se njegov osnovni izgled i konstrukcija ne mogu narušiti ili menjati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.